25.000 gastgezinnen willen Oekraïners opvangen, al 2,5 miljoen mensen gevlucht


Het aantal Nederlandse gastgezinnen dat zich heeft aangemeld voor de opvang van Oekraïners in nood is opgelopen naar 25.000. Het aantal Oekraïners dat op de vlucht is geslagen is toegenomen tot ruim 2,5 miljoen, melden de Verenigde Naties vrijdag. Aldus Nu.nl.

Het aantal vluchtelingen stond een dag eerder nog op ruim 2,3 miljoen.

Door het aanhoudende geweld blijven mensen Oekraïne massaal ontvluchten. Ook zijn veel mensen in eigen land op de vlucht. Volgens de nieuwste gegevens van de VN gaat het om 1,85 miljoen ontheemden.

Zeker 116.000 vluchtelingen vanuit Oekraïne zijn afkomstig uit een derdewereldland, zegt woordvoerder Paul Dillon van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN op Twitter. Een deel van hen is door de VN-organisatie geholpen terug te keren naar het thuisland.

Burgerinitiatief voor gastgezinnen: 'Doel bereikt'

Volgens burgerinitiatief Onderdak Oekraïne, dat zich bezighoudt met het zoeken naar gastgezinnen, is het doel van het initiatief bereikt. Nu er ruim 25.000 potentiële gastgezinnen in Nederland zijn, wordt het burgerinitiatief gesloten, aldus de organisatie.

Een groot deel van de gastgezinnen meldde zich eerder al aan bij Takecarebnb, die zich bezighoudt met de screening van de gezinnen. Dat doet de organisatie samen met het Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk en NLvoorelkaar.

De gastgezinnen zijn gescreend op de ruimte die zij in huis hebben voor opvang, wanneer zij Oekraïners zouden kunnen opvangen en of vluchtelingen ook een huisdier kunnen meenemen.

Andere initiatieven, zoals Room for Ukraine, zijn vooralsnog van plan de plaatsing en screening zelf op zich te nemen. Room for Ukraine laat weten ruim 9.600 bedden aangeboden te hebben gekregen op ongeveer 3.600 locaties.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 18 procent het eens is met de stelling: ''Ik zou oekraïense vluchtelingen in huis opvangen”. 60 procent is niet eens met de stelling en 22 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 6.309 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.