5G-mast op elke straathoek


Het kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten, aldus het AD.

Zelfrijdende auto's
De antenneplicht is volgens het kabinet nodig om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’, zoals zelfrijdende auto’s. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij: dan wordt 5G op grote schaal uitgerold. Hoeveel antennes precies zullen worden geplaatst, kan het Agentschap Telecom nu nog niet voorspellen.

Dit voorjaar sloeg GroenLinks alarm over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van de nieuw te plaatsen 5G-antennes. De partij wil dat het kabinet extra onderzoek gaat doen.

Nu al worden alle Nederlanders dagelijks blootgesteld aan elektromagnetische velden, afkomstig van bijvoorbeeld mobiele telefoons, zendstations, elektrische apparaten en stroomnetwerken. Voor de straling gelden Europese limieten. Pas als die limieten worden overschreden, loopt iemand het risico om er ziek van te worden. 

Eisen
Wanneer 5G in Nederland precies wordt uitgerold, is nog niet helemaal duidelijk. In het najaar presenteert het kabinet een eisenpakket waaraan telecomaanbieders moeten voldoen die worden betrokken bij het 5G-netwerk. De komende jaren worden de frequenties geveild waar het netwerk op moet gaan draaien.

Hebben we 5G wel nodig?
Er wordt veel over 5G gespeculeerd. Het zou invloed hebben op de gezondheid en een blootstelling op lange termijn zou biologische effecten hebben. Om de gezondheid te beschermen worden er strikte eisen aan gesteld. Om 5G te laten werken moeten er veel meer antennepalen worden geplaatst; wat veel geld, moeite en ruimte gaat kosten. We hebben daarom de mensen van Opiniemeters gevraagd of zij denken dat we in de toekomst 5G nodig gaan hebben. Hieruit blijkt dat het overgrote deel (50 procent) van de bevolking denkt we 5G nodig hebben in de toekomst. Het kleinere deel (24 procent) denkt geen 5G nodig te hebben in de toekomst. Een ander deel (26 procent) heeft echter geen idee.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 16783 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.