Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar tijd verviervoudigd


Het aantal Nederlanders dat de ziekte van Lyme krijgt, blijft maar stijgen. In de afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten verviervoudigd.

Hoeveelheid slachtoffers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Bij de vorige peiling, in 2014, kwamen er 25.000 slachtoffers bij. 

Hoe ontstaat de ziekte?
De ziekte van Lyme is een infectie die ontstaat door de Borreliabacterie op teken en gevolgen kan hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. De speciale week is er om mensen extra alert te maken op teken, de boosdoeners die je vooral kunt oplopen in het bos, in de duinen, in een parkje of zelfs in je eigen tuin.

Verdere info
Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, dus lang niet iedereen wordt ziek. De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Heb je een teek, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Vervolgens moet je de plek nog drie maanden goed in de gaten houden. Krijg je een ring- of vlekvormige uitslag of klachten, dan moet je naar de dokter.

Hoe goed controleert Nederland zichzelf op teken?
Jaarlijks worden meer dan een miljoen mensen gebeten. Dit aantal kan lager door jezelf en je kinderen beter te controleren op teken op de huid of de kleren. Door ze op tijd op te sporen, kan je voorkomen dat de teek je bijt. Een klein percentage van 16 procent controleert zich zelf altijd nadat hij of zij door het gras of door het bos heeft gelopen. 17 procent controleert zich zelf vaak. Deze percentages kunnen omhoog. 35 procent geeft aan zich zelf soms te controleren. Er is zelfs nog een groep van 28 procent dat zich zelf helemaal niet controleert.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7.112 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.