Achterhoekse vuurwerkhandelaar namens branche: ‘Domme knal moet binnen vijf jaar weg’


Binnen vijf jaar moet knalvuurwerk in heel Nederland écht passe zijn. De vuurwerkbranche zet een offensief in om alle vuurwerkliefhebbers aan het veilig siervuurwerk te krijgen. ‘Op oudejaarsavond draait het niet om de domme knal.’ Aldus Gelderland.nl. 

Dit jaar zijn voor het eerst knaluurwerk, vuurpijlen en zogenaamde single shots - buisjes waaruit een lichtkogel schiet - verboden. Leo Groeneveld, vuurwerkhandelaar in Lichtenvoorde en voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, hoopt dat dat het begin van een trend is die door álle vuurwerkliefhebbers wordt omarmd. De branche wil de komende jaren extra nadruk leggen op veilig siervuurwerk.

Bijvoorbeeld met campagnes hoopt Groeneveld dat over vijf jaar oud en nieuw nog louter draait om siervuurwerk. Om dat te bewerkstelligen wordt ingezet op marketing op vuurwerkwebsites. ,,Op oudejaarsavond draait het niet om de domme knal”, zegt hij. 

Toch zijn er wel degelijk mensen die daar nog altijd naar op zoek zijn. De handel in illegaal vuurwerk gaat het hele jaar door. Begin dit jaar, in februari, nam de politie nog 64 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Het ging onder meer om cobra's die door twee verdachten werden verkocht. Inmiddels worden in aanloop naar oud en nieuw al veel grotere vangsten gedaan. In  Tilburg werd deze maand nog 3700 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. 

Wat vindt u daarvan? 
Groeneveld benadrukt dat het aan de politie is te handhaven tegen illegaal vuurwerk. ,,Dat staat heel ver van ons af.”  Ondertussen zet hij met de branche in op de mentaliteitsverandering.

'Als je knalvuur­werk hoort, is dat per definitie verboden'

,,We hebben eerder al gezegd: we willen als branche vuurwerk behouden en aan de veiligheid werken. Daarom hebben we ook de vuurpijlen en single shots uit de handel gehaald. Met name jongere Nederlanders die nog willen knallen moeten zich realiseren dat de toekomst van ál het vuurwerk op het spel staat.”

Tegelijk zou hij graag zien dat de politiek écht op de hoogte is van de stand van zaken. Als Groeneveld berichten leest over een vuurwerkvrije zone waar ‘dit jaar niet geknald mag worden’, dan voelt de voorzitter van de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland een steek. Irritatie. Weten ze dan niet dat er dit jaar helemaal niet geknald mag worden?

,,Dit is het eerste jaar waarin alleen veilig siervuurwerk afgestoken mag worden, we hebben nog nooit uitgeprobeerd wat dat voor effect heeft. Als je knalvuurwerk hoort, dan is dat deze oud en nieuw dus per definitie verboden. Maar daarvan lijken weinig mensen op de hoogte. Ook de politiek niet.”

Hij kan zich er zelfs ‘een beetje boos’ om maken. ,,Met de constante discussie over vuurwerk en een verbod erop wordt voorbijgegaan aan het gevoel van meer dan tien miljoen Nederlanders, die de vuurwerktraditie koesteren. Ik moet er zelf niet aan denken dat ik met oud en nieuw omhoog kijk en het alleen maar donker zou zijn.”

Ondertussen wordt de politie steevast belaagd met vuurwerk, draaien oogziekenhuizen overuren. Is dat het waard?
,,Er is een traditie van rellen met oud en nieuw, dat is al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zo, op een of andere gekke manier. In Den Haag ging het vroeger mis tijdens het kerstbomen rauzen, om vreugdevuren aan te steken. Die rellen spitsen zich toe op bepaalde plekken in Nederland en wie dat wil, kan daarvoor manieren vinden zonder vuurwerk.

Trouwens, met wat er nu op de markt is, kán je de politie niet belagen. Dat is echt ander vuurwerk. Als je oud en nieuw viert met familie en vrienden en je steekt vuurwerk op een goede manier af kan het niet misgaan. Tenzij je met je dronken hoofd erboven gaat hangen. Ik snap het gebrek aan tolerantie niet, maar ik ben wel een realist. Op bepaalde plekken moet je misschien geen vuurwerk af willen steken, zoals bij prachtige historische gebouwen met rieten daken. Of in een smal binnenstraatje van Den Haag, waar je alleen maar hutje mutje kan staan.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  40 procent het eens is met de stelling: “Knalvuurwerk hoort ook bij Oud en Nieuw”. 53 procent is niet eens met de stelling en 7 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7622 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.