Actie tegen ongewenste verspreiding van sexy foto's en filmpjes


Het kabinet wil meer doen om ongewenste verspreiding van sexy foto's en filmpjes tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat jongeren ongevraagd beelden doorsturen, omdat ze vinden dat de slachtoffers zulke foto's niet moeten maken. ‘Terwijl het versturen van sexy foto’s niet het probleem is, maar het dóórsturen ervan.’, aldus het AD.

Ongevraagd doorsturen
Jongeren worden nog te veel veroordeeld als ze sexy foto's of filmpjes naar anderen sturen. Daardoor denken de ontvangers dat ze de beelden ongevraagd mogen doorsturen. ‘Ik moest haar een les leren, zodat ze geen foto's meer zou versturen’, verklaart een tiener in een nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit en Jong & Je Wil Wat dat vandaag verschijnt.

Problemen groeien
De regering ziet dat het aantal problemen met sexting groeit en zoekt handvatten om daarmee om te gaan. Vorig jaar meldden zich liefst drie slachtoffers per dag bij de politie die hun foto of filmpje ongewenst op straat zagen belanden. Voor de politie reden om jongeren op te roepen vooral geen sexy foto’s meer te versturen. Maar de regering onderzoekt in hoeverre sexting strafbaar is en wat ze kan doen om de ongewenste verspreiding van sexy foto's tegen te gaan.

Schuld
Nu krijgen slachtoffers vaak onterecht de schuld. ,,Dat gebeurt bij fysiek seksueel geweld ook. We kennen allemaal de uitspraak: had ze maar geen kort rokje moeten dragen of ‘s avonds alleen over straat moeten gaan.

Verbod
Kan het verspreiden van sexy foto’s en filmpjes tegen worden gehouden? En bij wie ligt dat de schuld, de maker of de verspreider? Als het aan het kabinet ligt wordt er wel degelijk meer gedaan tegen het verspreiden van ongewenste content. Onderzoek moet uitblijken of het verspreiden van dergelijke content ook daadwerkelijk strafbaar bevonden kan worden. 84 procent van Nederland heeft daar al een duidelijke mening over. Zij vinden namelijk dat het doorsturen van (andermans) seksueel getinte foto’s en video’s verboden zou moeten worden, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Slechts 9 procent geeft aan het hier mee oneens te zijn.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.296 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.