Al je apparaten (ook iPhones) moeten straks op dezelfde oplaadkabel passen


Alle telefoons en tablets in de Europese Unie moeten een USB-C-aansluiting krijgen. Daar hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten dinsdag een akkoord over bereikt. De apparaten kunnen daardoor straks met dezelfde kabel worden opgeladen.

Nu zijn vaak nog veel verschillende opladers nodig voor verschillende apparaten. Het gebruik van een standaardoplader is een stuk handiger voor consumenten, vindt de Europese Commissie.

De nieuwe regels hebben in eerste instantie alleen betrekking op kleine en middelgrote apparaten, zoals telefoons, tablets, camera's, e-readers en koptelefoons.

De wet gaat in de herfst van 2024 in. Dit geeft producenten de tijd om hun producten aan de regels aan te passen. Ook laptops zullen veertig maanden na het ingaan van de wet aan de eisen moeten voldoen.

In de wet staat ook dat de verkoop van laders wordt losgekoppeld van de verkoop van apparaten. Daarnaast zou een universele oplader een berg afval kunnen schelen, doordat producenten nu nog standaardladers meeleveren bij hun producten.

Apple meldde eerder de plannen van de EU niet te zien zitten, omdat die volgens de techreus tot een stagnatie van innovatie zouden leiden. Ook zouden ze bergen met elektronisch afval veroorzaken, doordat al op de markt gebrachte accessoires voor Apple-apparaten niet meer gebruikt zouden kunnen worden.

Bron: Nu.nl

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 87 procent het eens is met de stelling: '' Alle aparaten moeten met de zelfde oplaadkabel opgeladen moeten kunnen worden”. 6 procent is niet eens met de stelling en 7 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 887 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.