Alarm: plasticvloed in Middellandse Zee


In de Middellandse Zee drijft een recordhoeveelheid plastic rond. De stroom toeristen zal dit zomerseizoen de situatie verder verslechteren, staat in een rapport van het Wereldnatuurfonds (WNF). Het is de hoogste tijd een eind te maken aan deze zondvloed van kunststof, zegt het WNF, aldus de Telegraaf

Microplastic vooral het probleem
Vooral microplastic is een snelgroeiend probleem. Hoewel de Middellandse Zee maar 1 procent van het water op aarde bevat, herbergt ze volgens de laatste berekeningen liefst 7 procent van het zwervende microplastic wereldwijd. De concentratie slecht of niet-afbreekbare kunststofdeeltjes is bijna vier keer zo groot als in de beruchte drijvende vuilnisbelt (’plasticsoep’) in het noorden van de Grote Oceaan. Het gaat om ongeveer 1,25 miljoen fragmenten per vierkante kilometer.

Vergaarbak
De Middellandse Zee, vrijwel geheel omgeven door dichtbevolkte oevers, dreigt een gigantische vergaarbak te worden van plastic. Turkije en Spanje zijn de grootste boosdoeners, maar ook Italië, Egypte en Frankrijk blijven de zee volplempen. Het afval dat op de stranden aanspoelt, bestaat voor 95 procent uit kunststof. Een falende afvalverwerking in de omringende landen en illegale dumping in de rivieren zijn de belangrijkste oorzaken.

Dikke soep
„Europa moet de structuur van afvalscheiding, verwerking en recycling drastisch verbeteren”, stelt Vesper. Toeristen kunnen met aanpassing van hun gedrag veel bijdragen. Rond de Middellandse Zee wonen 150 miljoen mensen. Jaarlijks komen daar 320 miljoen vakantiegangers bij. Zij zijn naar schatting verantwoordelijk voor een verdikking van de plasticsoep met 40 procent. Tientallen soorten vissen, zeevogels, schildpadden en dolfijnen dreigen erin te stikken.

Maakt Nederland zich zorgen over de vervuiling in zee?
Er is veel vervuiling in de zee, maar beseft Nederland dat echt en maakt Nederland zich daar zorgen om? Ja, bijna heel Nederland maakt zich zorgen om de vervuiling in de zee, zeker 84 procent, volgens de Opiniemeters poll. Echter een kleine groep Nederlanders (9 procent) zegt zich geen zorgen om de hevige vervuiling te maken. Hieruit blijkt dat de meerderheid vindt dat er meer gedacht moet worden aan het milieu.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 6.223 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.
 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.