Alexander Pechtold stopt als partijleider van D66


Alexander Pechtold vertrekt als partijleider van D66. Hij maakte zijn vertrek bekend op het najaarscongres van zijn partij in Den Bosch. "Het is mooi geweest”, aldus RTL Nieuws.

Pechtold vertrekt dinsdag al uit de Tweede Kamer. De fractie zal diezelfde dag een opvolger kiezen.

'Het is tijd voor nieuw leiderschap'
"Vandaag, vandaag eindigt het. Hier op ons congres in Den Bosch stap ik het podium af. Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: ik heb alles gegeven, we hebben er alles uitgehaald, het is tijd voor nieuw leiderschap", aldus Pechtold in zijn speech. 

'Groot verlies'
Volgens premier Mark Rutte is het vertrek van Pechtold een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek. "Maar ik zal hem ook persoonlijk erg gaan missen", aldus Rutte.

Pechtold is sinds 2006 de politiek leider van de partij, en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij, sinds vorig jaar een van de vier coalitiepartners, het inmiddels slecht in de peilingen.

Partij beter of slechter af?
Het feit dat Alexander Pechtold vertrekt, houdt veel mensen bezig, zo zegt de Opiniemeters poll. 21 procent denkt dat D66 er beter op wordt als hij vertrekt, maar er is ook een groep (13 procent) die denkt dat D66 er slechter van wordt als Pechtold vertrekt. 28 procent van de Nederlanders denkt dat het niet (veel) uit zal maken.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.298 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

©Sebastiaan ter Burg

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.