Amalia viert achttiende verjaardag, wat kunnen we van haar verwachten?


Nu feestvarken prinses Amalia meerderjarig is, kan ze letterlijk elk moment koningin worden. Hoe ziet de rest van haar leven eruit, tot de plicht roept? Aldus het AD.

Duister begin van een verhaal, zeker op een dag als vandaag, maar beeldt u zich eens in dat koning Willem-Alexander nu iets vreselijks overkomt. Of, iets minder morbide, begin volgende week – vandaag is het immers feest, want prinses Amalia wordt 18.

Stel: Willem-Alexander sterft, tegen alle verwachtingen in. Vanaf dat moment volgt zijn oudste kind hem op. Het aloude adagium ‘de koning is dood, leve de koning’ geldt ook bij de Oranjes. Ook al zou het in dit geval zijn: ‘de koning is dood, leve de koningin’.

Merkwaardig, want in het boek dat theatermaker Claudia de Breij over Amalia schreef, liet de prinses zich ontvallen: ‘Als mijn vader nu iets overkomt, zou ik vragen of mijn moeder het eerst een paar jaar wil overnemen.’

Kort door de bocht

Dat is wel heel kort door de bocht, want om haar moeder, koningin Máxima, als regentes te laten fungeren, is meer nodig dan een simpele vraag. Amalia moet het koningschap uitdrukkelijk neerleggen of de leden van de Staten-Generaal (Eerste- én Tweede Kamer) moeten oordelen dat zij ‘buiten staat is’ om te regeren. Er moeten wetten geschreven worden en Máxima dient een eed af te leggen voor de verenigde vergadering van de Staten-Generaal.

Amalia zelf nuanceerde haar opmerking tegen De Breij overigens direct: ,,Maar ik heb vooral tegen mijn vader gezegd: blijf jij maar gezond eten en veel sporten.’’

Het zou voor alle partijen het beste zijn als koning Willem- Alexander bij leven en welzijn afstand kan doen van de troon, zoals zijn voorgangers, de koninginnen Wilhelmina in 1948, Juliana in 1980 en Beatrix in 2013. Hun opvolgers hadden na hun 18de verjaardag relatief veel ruimte gekregen om zich in de luwte voor te bereiden op hun toekomstige taak en daarnaast een studie te volgen, een geschikte partner te strikken en een gezin te stichten.

'' Een logische studiestad, gezien de familietra­di­tie, zou Leiden zijn, compleet met een lidmaat­schap van het studenten­corps Minerva'' 

Toelage

Normaal gesproken krijgt Amalia diezelfde mogelijkheden. Nu zij 18 is, krijgt haar koninkrijk Amalia niet ineens veel vaker te zien. Zeker niet nadat zij met een handgeschreven brief aan demissionair premier Mark Rutte liet weten de toelage – die zij vanaf vandaag ontvangt als meerderjarige Prinses van Oranje – terug te zullen storten. Die financiële toelage ervaart Amalia als ‘ongemakkelijk, zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen’.

Nederland ziet Amalia morgen als ze, in aanwezigheid van haar ouders, plechtig wordt binnengeleid bij de Raad van State. En normaal gesproken is zij er vanaf volgend jaar ook op Prinsjesdag bij, als dat te combineren valt met haar studie. Tegen De Breij liet ze zich ontvallen: ‘Ik wil me wel inzetten, maar vooral aandacht hebben voor mijn studie.’

Studie

Welke studie het wordt, is nog niet duidelijk, of in elk geval niet bekend. Haar interesses liggen bij geschiedenis, economie en rechten, tekende De Breij op. Amalia wil haar bachelordiploma aan een Nederlandse universiteit behalen en haar master in het buitenland volgen. Een logische studiestad, gezien de familietraditie, zou Leiden zijn, compleet met een lidmaatschap van het studentencorps Minerva, net als haar voorgangers en andere Oranjes. Fragment uit het boek Amalia, van De Breij: ‘Áls ze naar Leiden gaat, en áls ze bij Minerva gaat, dan is het omdat ze dat echt zelf wil en niet om de traditie.’

Voorlopig geniet de prinses nog van haar tussenjaar, waarin ze reizen combineert met stages. Onlangs, bij de afsluiting van het staatsbezoek aan Noorwegen, hielden haar ouders zich op de vlakte over de invulling van dat tussenjaar tegenover de media. Koningin Máxima: ,,Het is een heel proces en dat gap year leert haar ook om dingen te doen die ze normaal gesproken niet zou kunnen doen.’’ Haar echtgenoot vulde aan: ,,Het is een beetje stage en het is een beetje hobby. Ze is aan zichzelf aan het werken om zo ook nog zelfverzekerder aan haar studie te kunnen beginnen.’’

Over Amalia’s reisbewegingen in dit tussenjaar is weinig bekend, al zou ze onlangs op het vliegveld van Los Angeles gespot zijn.

Haar vader ging als 18-jarige in dienst, bij de marine. De opkomstplicht bestaat niet meer en tegen De Breij vertelde Amalia dat ze ‘nu’ geen legeropleiding gaat volgen. ‘Maar gezien de historische band tussen het koningshuis en defensie zal ze er zeker kennis mee gaan maken, te zijner tijd’, noteerde De Breij.

Droompartner

Wellicht treft Amalia ergens in de komende jaren haar droompartner. Nu, tijdens het reizen. Straks, tijdens haar studie. Of anders daarna, als de voorbereidingen op de troon serieuzer zullen worden.

De Breij, zelf getrouwd met een vrouw, taxeert dat dit een man is. In de toekomstige tijd spreekt Amalia ook telkens over ‘mijn man’. En als dat die partnerkeuze net zo precair zal zijn als bij haar vader – die een voormalig onderminister uit een bloederig Argentijns regime als schoonvader kreeg – of haar oma Beatrix, die relatief kort na de oorlog stapelverliefd op een Duitser werd? Wederom tegen De Breij zei ze: ‘Ik kan niets doen zonder de toestemming van het land. En dat gaat heel ver, je kan me alle kanten op sturen. Tot een bepaald punt.’ (...) ‘Als het de man is die me steunt, van wie ik hou, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land.’

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  20 procent het eens is met de stelling: “De troonopvolgster heeft een koning nodig om het land te presenteren”. 62 procent is niet eens met de stelling en 18 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 10462 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.