Amnesty wil dat de politie stopt met het gebruik van een stroomstootwapen


Agenten blijken mensen te taseren die geen bedreiging vormen, zoals mensen die ongewapend of geboeid zijn of in een politiecel of apart zijn gezet in een ggz-instelling.

Schending van de mensenrechten
De taser is bedoeld om mensen van een afstand tijdelijk te verlammen, maar in 44 procent van de gevallen werd er direct op het lichaam getaserd om de persoon in kwestie pijn te doen en medewerking af te dwingen. Amnesty noemt dat zorgelijk en een schending van de mensenrechten, vooral waar het werd toegepast op mensen die al onder controle waren.

Amnesty International
Amnesty International vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met het experiment met een stroomstootwapen, ook bekend als taser. Het gebruik ervan brengt 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich mee'. Dit schrijft Amnesty in een rapport. Vier politieteams testen de taser sinds 1 februari vorig jaar, om te kijken of het stroomstootwapen beschikbaar moet komen voor agenten, aldus msn.com.

Uit een tussenrapport stijgt volgens de mensenrechtenorganisatie een ontluisterend beeld op, omdat het wapen vaak wordt gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Meerderheid stemt voor stroomstootwapen in basisuitrusting agent
Ondanks het feit dat het stroomstootwapen vaak misbruikt word door agenten, denkt toch een groot deel van de Opiniemeters leden dat het wapen een goede toevoeging is voor agenten. Maar liefst 74 procent geeft aan dat een stroomstootwapen in de basisuitrusting van een agent thuis hoort. Een kleine groep, namelijk 14 procent, denkt hier anders over en ziet dit wapen liever niet in de basisuitrusting terug.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 6.584 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.