ANWB en PostNL gaan spoedbezorging medicijnen via drone testen


De ANWB en PostNL gaan samen met het Erasmus MC in Rotterdam en bloedbank Sanquin tests uitvoeren met het bezorgen van bloed en medicijnen via drones. Bij de tests wordt onderzocht hoe deze met spoed per drone van het Erasmus MC en Sanquin naar Zeeland vervoerd kunnen worden, schrijven de organisaties in een persverklaring.

"Als elke seconde telt, kunnen files en drukte op de weg ernstige gevolgen hebben. De inzet van een drone kan dan de oplossing zijn", aldus de organisaties.

De testvluchten vinden plaats tussen Rhoon en Oud-Beijerland. De drone stijgt op vanaf een weiland in de buurt van Rhoon en landt op een dijk langs de Oude Maas. Het toestel vliegt op 80 meter hoogte, heeft een spanwijdte van 2,5 meter en is elektrisch aangedreven.

Tijdens de tests heeft de drone nog geen medische middelen bij zich, omdat de huidige regelgeving dat nog niet toelaat. Sanquin meldt wel dat de drone de temperatuur van de bloedproducten op peil kan houden.

De vluchten worden in overleg met Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd, die verantwoordelijk is voor de controle van het luchtruim. Er zullen tussen eind mei en juli acht vluchten plaatsvinden.

De ANWB en PostNL voeren ook nog testvluchten uit voor het Isala-ziekenhuis. Daarbij vliegt de drone tussen Zwolle en Meppel.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.