Boeren blazen acties bij distributiecentra af na uitspraak rechter: ‘We zijn monddood gemaakt’


Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat morgen geen actie voeren bij distributiecentra en supermarkten. Aanleiding is een uitspraak van de rechter. Die bepaalde vanochtend dat de boeren wel mogen demonstreren, maar het platleggen van distributiecentra is verboden. De boze boeren hadden ruim veertig centra voor levensmiddelen op de korrel. Het protest was bedoeld om ‘eerlijke handelsvoorwaarden voor de Nederlandse boeren’ af te dwingen. FDF is boos en gaat in beroep tegen het vonnis, aldus het AD.

Tijdens het kort geding dat gisteren diende, gaf de FDF aan dat de acties geen lege supermarkten tot gevolg zullen hebben. Als de FDF morgen tóch distributiecentra platlegt, moet de organisatie een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

De rechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt. De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Veel supermarkten, maar ook derden, worden dan gedupeerd.

‘Monddood gemaakt’
In de beslissing is meegenomen dat de partijen nog niet concreet met elkaar in overleg zijn geweest. Iedereen heeft echter het recht om te demonstreren. Enige hinder is daarbij niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren.

FDF laat weten in beroep te gaan tegen het vonnis. ,,Maar zolang wij nog geen andere uitspraak hebben, roepen we iedereen op af te zien van acties bij CBL-leden (distributiecentra en supermarkten, red.)en zich te houden aan de uitspraak van de rechter. We zijn monddood gemaakt’’, aldus het bestuur in een verklaring op Facebook. Of de boeren overgaan op ‘plan B’ en andere doelen in het vizier hebben, is niet duidelijk. FDF geeft aan de pers voorlopig niet te woord te staan.

De advocaat van FDF zei tijdens het kort geding dat de acties ‘dynamisch’ zouden zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. De boeren wilden van plaats naar plaats trekken en hebben daarvan melding gedaan bij diverse gemeenten. Distributiecentra van supermarkten bereiden nog altijd voor op de acties bij hun vestigingen.

Blij met vonnis
CBL laat weten blij te zijn met het vonnis. ,,We gaan er vanuit dat het morgen rustig blijft en dat de bevoorrading op geen enkele manier in gevaar komt’’, aldus woordvoerder Else de Kwaasteniet. ,,We blijven het vervelend vinden dat dit kort geding nodig was. We hebben vooraf een paar keer geprobeerd een gesprek aan te gaan met FDF, maar tot nu toe zonder resultaat. We denken nog steeds dat het goed zou zijn om met de boeren in overleg te gaan om hun kritiek op de supermarkten aan te kaarten. Vanuit CBL is daar begrip voor.’’

Erkenning boeren
Al enige tijd zijn de boeren heftig aan het staken om onder ander meer erkenning te krijgen voor hun bijdrage aan de maatschappij. Maar wat vindt Nederlandse bevolking hier eigenlijk van? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 66 procent vindt dat de boeren meer erkenning verdienen. 21 procent is het hiermee oneens. 13 procent maakt het niet uit of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 24270 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.