Boete voor telefoongebruik achter het stuur fors omhoog


Justitie treedt per 1 maart harder op tegen automobilisten die rijden met een mobiele telefoon in de hand. Ook deelt de verkeerspolitie voortaan hogere boetes uit voor onnodig links rijden. Ook gaan er verkeersboetes omlaag, waaronder voor te hard rijden op de snelweg.

De boete voor het vasthouden en gebruik van je mobiele tijdens het rijden is niet alleen een onverstandige en risicovolle, maar ook een dure aangelegenheid. Tot op heden betrof het boetebedrag hiervoor €250, maar met per 1 maart ben je voor hetzelfde vergrijp €350 kwijt. Een verhoging dus van maar liefst 40 procent. Ook wordt onnodig links rijden op de snelweg met ingang van deze maand steviger beboet. Het boetebedrag hiervoor gaat met maar liefst 47 procent omhoog naar €220. Voor het vervoeren van minderjarigen zonder gordel geldt een identieke verhoging. Daarnaast gaat ook de hoogte van de boete voor het niet voorrang verlenen aan een voorrangsvoertuig - denk aan een politieauto met zwaailicht en sirene - omhoog van €250 naar €350.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid verlaagt anderzijds enkele boetebedragen voor andere verkeersovertredingen. De verkeersboetes voor te hard rijden op de snelweg gaan met 15 procent omlaag, al geldt dit alleen voor de eerste 10 km/h die je boven de toegestane maximumsnelheid rijdt. Daar komt bij dat de bekeuringsvrije voet voor de eerste 3 km/h die je te hard rijdt nu ook voor 130 km/h-wegen geldt.

Het veroorzaken van onnodig geluid of lawaai wordt van €400 teruggebracht naar €250. Illegaal parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats kost je voortaan €310 in plaats van €400 en in- en uitstappende personen voorbijrijden zonder hen gelegenheid te geven in- of uit te stappen levert je vanaf nu een prent op van €250 in plaats van €400.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 13 procent het eens is met de stelling: ''Ik gebruik mijn telefoon af en toe achter het stuur”. 84 procent is niet eens met de stelling en 3 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 12.782 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.