Consumentenbond: Veel onveilige spullen bij webwinkels buiten EU


Rookmelders die niet afgaan, cosmetica met te hoge concentraties van bepaalde stoffen en smeltende powerbanks. Veel spullen die consumenten online kopen bij webshops buiten Europa zijn onveilig, aldus het AD. Tweederde had hier niet in de winkels mogen liggen, waarschuwt de Consumentenbond.

De Consumentenbond deed samen met vijf andere organisaties uit Europa uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van producten die te bestellen zijn bij webwinkels buiten de EU. Tezamen bestelden de onderzoekers ongeveer 250 spullen online, variërend van kinderproducten, elektronica, cosmetica tot sieraden en tandenbleekmiddelen. 
De uitkomst? Met 165 van de 250 spullen bleek wat mis te zijn. Zo bevatten ze bijvoorbeeld meer schadelijke stoffen dan toegestaan of zijn ze ronduit gevaarlijk. Ook ontbreekt bij cosmetica vaak cruciale informatie over de samenstelling. Bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. 
Zo kunnen ze een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen. Van de kerstverlichting deugt 90 procent niet. Bij 6 producten bestaat het risico op brand of elektrocutie. Van twee sets smolt de schakelkast. En een aantal rookmelders ging niet af bij brand en geen van de CO-melders waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide.

Schadelijke stoffen
Daarnaast troffen de onderzoekers in veel producten schadelijke stoffen aan. 7 van de 11 tandenbleekmiddelen bevatten bijvoorbeeld meer waterstofperoxide dan toegestaan, in een enkel geval zelfs 70 procent meer. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. En in 5 van de 7 sieraden blijken te veel zware metalen te zitten, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38 procent cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan. En in een ring zat 344 keer zoveel nikkel als wettelijk mag.
De Europese Unie werkt aan regels die de rechten van consumenten beter moeten beschermen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft onlangs ook een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad (SER) om raad gevraagd om dit probleem aan te pakken.
Maar die toekomstige regels zullen maar gedeeltelijk een oplossing voor het probleem zijn, denkt de Consumentenbond. Molenaar: ,,Er zijn simpelweg geen sluitende methoden om te voorkomen dat er onveilige producten ons land binnenkomen. Goed dus om je dat te realiseren als je online buiten de EU shopt.”

Resulaten onderzoek
Op dit moment werkt de Europese Unie aan regels die de rechten van consumenten beter moeten maken. Helaas verwacht de Consumentenbond dat dit maar gedeeltelijk een oplossing voor het probleem zou zijn. Wij hebben aan de leden van Opiniemeters gevraagd of zij vinden dat er strenge regels moeten komen voor producten uit webshops buiten de EU, ook al zou de prijs hiervan stijgen. 63% van onze leden is het hiermee eens, 22% zou dit liever niet zien gebeuren en 15% weet het niet of maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9256 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.