‘Controleer bankrekening van raadsleden’


Banken moeten de rekeningen van gemeenteraadsleden in de gaten houden, om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen, vindt de VVD. Voor bijvoorbeeld ministers, Kamerleden en rechters geldt deze verplichting al, aldus het AD.

Wetten
Voor bepaalde groepen personen geldt de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme al. Banken, maar ook andere instellingen, zijn verplicht een onderzoek in te stellen voor ze zaken doen met bijvoorbeeld hoge politici en rechters, maar ook hoge militairen, directeuren van staatsbedrijven en hun directe familie.

Bezorgd
,,Iedereen is bezorgd over de vermenging van de bovenwereld en de onderwereld” aldus Van der Linde. Volgens hem biedt de Europese richtlijn waar de wet uit voortvloeit nu al ruimte om ook ‘lokale politici onder een vergrootglas te leggen.’
Hij denkt niet dat dit een berg extra werk oplevert voor banken en andere instellingen. Ze hoeven niet elke transactie na te lopen, maar kunnen controleren op bijvoorbeeld grote bedragen.

Raadsleden controleren?
Witwassen en of financiering van terrorisme willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. De VVD vindt dat de bankrekeningen van raadsleden in de gaten moeten worden gehouden. Maar is dit wel de manier? We hebben het de leden van Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 77 procent van de deelnemers het eens is met deze stelling. Echter, 23 procent is het oneens of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 15861 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.