Covidhaarden duiken overal in Europa op


Theaters, bioscopen, sportcentra, zwembaden en discotheken in Barcelona gaan weer dicht om een nieuwe uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, schrijft het Parool. De Catalaanse regering breidt het gebied waar coronamaatregelen van kracht zijn aanzienlijk uit
Ook in België wordt gevreesd voor een tweede coronagolf. Volgens de laatste cijfers is het gemiddeld aantal coronabesmettingen fors gegroeid, 32 procent naar 115 per dag. Inwoners wordt aangeraden ‘op kot’ te blijven. “Dit is een absolute wake-upcall,” zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst.
Op de kaart van Europa verschijnen steeds meer plekken waar het virus weer de kop opsteekt.

Lokale uitbraken
In Nederland lijkt de situatie vooralsnog stabiel. Ziekenhuizen behandelen nog 88 mensen met het coronavirus, het kleinste aantal sinds maart. Op de intensive cares liggen vijftien coronapatiënten en het aantal patiënten op verpleegafdelingen slonk van 80 naar 73.
Toch is ook hier geen reden achterover te leunen. Lokale uitbraken werden gisteren gemeld in Hillegom en Goes, na bezoeken aan cafés en feestjes bij mensen thuis. En op Schiphol blijken de afgelopen tijd 38 vluchten te zijn geland met een besmette reiziger aan boord. Er is contactonderzoek uitgevoerd onder medepassagiers. “Er waren vluchten waarop we één persoon hebben benaderd,” zegt een woordvoerder van de GGD, “maar er was ook een vlucht waar we 17 medepassagiers hebben benaderd.”

Resultaten onderzoek
Over de komst van een tweede golf aan coronabesmettingen werd vrij eenduidig geantwoord. 69% van de deelnemers is er bang voor dat deze Nederland zal bereiken. Hoewel angst nooit goed is, is eventueel anticiperen op een tweede golf nooit overbodig. In veel andere landen is het coronavirus weer aan het opleven en ook in Nederland is een stijging in het aantal coronapatiënten te zien. 20% van de deelnemers liet zich niet gek maken en is niet bang voor een nieuwe opleving van het virus in Nederland.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8878 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.