De winter komt eraan: zaterdag kans op een ijsdag


De winter laat zich langzamerhand steeds meer zien, al is het steeds van korte duur. Dit weekend wordt het kortstondig koud met zaterdagnacht kans op (natte) sneeuw. Met temperaturen rond of onder het vriespunt en een stevige wind voelt het vandaag en morgen ijskoud aan. Zaterdag is er zelfs kans op een regionale ijsdag, aldus het AD.

Een witte kerst lijkt er dit jaar niet in te zitten. Rond de kerstdagen komt de temperatuur ruim boven nul uit, zegt weerman Ed Aldus op basis van vijftig verschillende berekeningen van één weermodel

Witte kerst
De kans op een witte kerst komt uit op zo'n 10 procent, zegt hij. Dat is ongeveer net zo groot als de afgelopen jaren. Er wordt pas gesproken van een witte kerst, als er op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek is.

"Mensen denken dat een witte kerst er eigenlijk een beetje bij hoort", legt Ed uit. "Maar eigenlijk komt een witte kerst bijna niet voor. Sinds het begin van vorige eeuw, sinds 1906, hebben we maar acht keer een witte kerst gehad. Dus zo vanzelfsprekend is het niet."

Een witte kerst dit jaar
Een witte kerst is dus best heel speciaal hier in Nederland. Ondanks dat een witte kerst niet vaak voorkomt, mag men wel hopen natuurlijk. Tussen hopen en verwachten zit echter nog een verschil. Slechts 25 procent van de Nederlanders verwacht een witte kerst dit jaar, dat blijkt uit onze Opiniemeters poll. Een ruime meerderheid, zo’n 75 procent, zegt geen witte kerst te verwachten dit jaar.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 1.063 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.