Defensie trekt miljoenen uit voor achterstallig onderhoud kazernes


Defensie trekt 25 miljoen euro extra uit om acuut achterstallig onderhoud bij alle 330 kazernes en andere slaapvertrekken van de krijgsmacht weg te werken. Expertteams zijn bezig met het inventariseren van alle knelpunten, aldus het AD.

Inspectie
De inspecteurs bezoeken daarvoor alle 330 legeringspanden die over heel Nederland verspreid staan en eigendom zijn van Defensie.

Verbeteringsslag
De verbeteringsslag komt na het nieuws van deze krant, eind oktober, dat honderden militairen niet meer in kamp Walaardt Sacré bij Huis ter Heide mochten slapen omdat de hygiëne niet op orde was, de gebouwen te oud waren en de brandveiligheid niet deugde. De manschappen moesten hun barakken verruilen voor hotelkamers.

Bezuinigingen
Ruud Boeije, vastgoedspecialist bij Defensie, heeft nog geen kazerne gezien waar de problemen zo groot waren als in de Utrechtse legering.

Bij de inspecties wordt ook gecontroleerd op brandveiligheid – daar was eerder al 130 miljoen euro voor vrijgemaakt – , luchtkwaliteit, hygiëne en de signaalsterkte van het wifi-netwerk. Het slechte internet in kazernes is vooral jonge soldaten al jaren een doorn in het oog.

Geld
Het beschikbare geld wordt verdeeld aan de hand van de prioriteitenlijst die Defensie maakt. In de ene kazerne zal meer werk nodig zijn, de andere heeft genoeg aan nieuwe meubels en nieuwe tapijt. Met het geld moet de komende jaren een eerste verbeteringsslag worden gemaakt, benadrukt Defensie.

Investeringen
Er worden momenteel serieuze investeringen bij defensie gedaan. Sommige kazernes hebben daarbij wat meer aandacht nodig dan de andere. Als het aan Nederland ligt dat is dit een goede zaak, investeren in kazernes. Dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. 50 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee dat defensie miljoenen uittrekt voor achterstallig onderhoud van de kazernes. 20 procent geeft aan dit geen goed idee te vinden. 

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8.166 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.