Draagvlak voor Zwarte Piet neemt verder af


Het aantal mensen dat vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet mag veranderen, is verder afgenomen. Dat komt naar voren uit een opiniepeiling van I&O Research onder bijna 2300 mensen, dat het onderzoeksbureau op eigen gelegenheid elke twee jaar uitvoert. Volgens het instituut is de steekproef representatief voor heel Nederland, aldus NOS.

Vier jaar geleden vond 65 procent van de Nederlanders in hetzelfde onderzoek nog dat de hulp van Sinterklaas zwart moet blijven, nu is dat nog 39 procent. Een grotere groep, van iets meer dan de helft van de Nederlanders, wil eigenlijk ook niet dat het uiterlijk van Piet verandert, maar kan wel leven met bijvoorbeeld een mix van Zwarte Pieten en andere Pieten.

Volgens de onderzoekers van I&O Research zijn ouderen de afgelopen jaren het meest van mening veranderd. Was in 2018 nog 62 procent van de 65-plussers voor Zwarte Piet, nu is dat 44 procent. Ook bij mensen tussen de 50 en 65 jaar is de steun voor Zwarte Piet afgenomen. Deze groep wil in tegenstelling tot jongeren wel vaker dat de verandering geleidelijk gaat.

 

Tot nu toe wilden vooral hoger opgeleiden dat het uiterlijk van Piet verandert. Maar inmiddels is ook bij mensen zonder zo'n opleiding een verschuiving te zien. Twee jaar geleden was ruim twee derde van de lager opgeleiden voorstander van Zwarte Piet, nu is dat de helft. Bij mensen met een middelbare opleiding nam het draagvlak voor zwart geschminkte Pieten in die periode af van 58 procent tot 45 procent.

De onderzoekers vroegen ook naar de politieke voorkeur van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarin zagen ze grote verschillen. Kiezers van PVV, Forum voor Democratie en SGP zijn in grote meerderheid voor het behoud van Zwarte Piet. Van de SP-, CDA- en VVD-kiezers is iets meer dan de helft voor een verandering van het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas. Een flink deel van die achterban wil het uiterlijk van Zwarte Piet nog wel behouden.

De meerderheid van kiezers van ChristenUnie, PvdA, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren is voorstander van een verandering van het uiterlijk van Zwarte Piet.

I&O peilde ook hoe Nederlanders in deze coronatijd omgaan met het Sinterklaasfeest. Daaruit blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders komend weekend Sinterklaas viert. Wel gebeurt dat dit jaar in veel gevallen kleinschaliger dan in voorgaande jaren.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.