Duizenden euro's subsidie moet verkoop elektrische auto zetje geven


Wie een elektrische auto koopt, krijgt vanaf 1 juli 4000 euro van de aankoopprijs terug. Milieuminister Stientje van Veldhoven heeft daarover afspraken gemaakt met auto- en milieuclubs, melden bronnen aan RTL Nieuws. Voor tweedehands modellen gaat een aanschafsubsidie gelden van 2000 euro, aldus RTL Nieuws.
De subsidie van 4000 euro voor nieuwe elektrische auto's geldt voor modellen tot 45.000 euro. Het aanbod in deze prijsklasse wordt steeds groter.

Staat van auto
Voor occasions worden voor subsidieverstrekking wel eisen gesteld aan de staat van de auto. Bovendien geldt de subsidie alleen als je je auto koopt via de vakhandel. Daar is voor gekozen omdat subsidie voor verkoop tussen particulieren te fraudegevoelig is.
Verwacht wordt dat er komende jaren steeds meer betaalbare elektrische auto's op de markt zullen komen. Tussen nu en 2025 wordt de aanschafsubsidie daarom in stapjes weer afgebouwd.

In het klimaatakkoord was al afgesproken dat er een aanschafsubsidie komt om het aantrekkelijker te maken voor particulieren om een elektrische auto aan te schaffen. "Zodat het voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar wordt om de overstap te maken", zei Van Veldhoven daar toen over.

De subsidieregeling zou in 2020 ingaan, maar moest nog worden uitgewerkt in overleg met milieuclubs en de autosector. Over enkele weken maakt minister Van Veldhoven de details van de regeling bekend. Dan volgt internetconsultatie. Ook Kamerleden hebben al aangegeven dat zij zich nog willen uitspreken over de regeling.

Er is nog gekeken of kopers van een tweedehands elektrische auto subsidie kon worden gegeven in de vorm van laadtegoed, maar dat bleek te ingewikkeld in de uitvoering.

Om elektrische occasions aantrekkelijker te maken wordt nog wel onderzocht welke zekerheden kunnen worden gegeven aan kopers over software-updates en de status van de accu. Zo wordt er onder andere gewerkt aan een accu-certificaat.

Vergroenen vervoer
Komende jaren worden meer maatregelen genomen om het vervoer te vergroenen. In het hele land worden duizenden laadpalen extra geplaatst. Ook wordt het aantal waterstofpompstations flink uitgebreid.

Er zijn nu al interessante belastingvoordelen als je een elektrische auto koopt. Zo betaal je geen aankoopbelasting en wegenbelasting. Verder geldt een lagere bijtelling voor zakelijke leaseauto's.

Resultaten onderzoek
Het is natuurlijk mooi om te zien dat de verkoop van elektrische auto’s gestimuleerd wordt om zo de uitstoot van schadelijke gassen tegen te gaan. Wij vroegen via een stelling van Opiniemeters of een subsidie van 4000 euro mensen zou overhalen om een elektrische auto aan te schaffen. 43% geeft aan hierdoor sneller een nieuwe elektrische auto te kopen, bij 39% van de mensen zou dit geen effect hebben en 19% weet dit niet of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 1326 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.