Duizenden fans in stadions en bij Formule 1, festivalbranche woest


Dat er per dag 75.000 bezoekers naar de Formule 1 in Zandvoort mogen en dat er duizenden voetbalfans in een stadion zitten, zorgt voor woede en verontwaardiging in de evenementenbranche, schrijft het AD. Want waarom worden voor hen de regels niet versoepeld en is een festival met meer dan 750 mensen niet veilig te organiseren?

De Dutch Grand Prix (DGP), zoals het Formule 1-event in Zandvoort officieel heet, gaat volgende week door.

Het bericht zorgt voor woedende reacties, voornamelijk uit de evenementensector. "Het is van de zotte, crimineel en volledig buiten proporties", reageert Chris Garrit. Hij is creative director van evenementenlocatie EM2 Venue in Groningen. "Inmiddels is het virus niet meer het probleem, maar de bange ambtenaren, die veranderen voortdurend de spelregels en dat maakt het voor ons totaal onwerkbaar."

"Er mogen 63.000 mensen samenkomen in Zandvoort die allemaal in treinen en auto's die kant op gaan en daar in de buurt slapen. Twee weekenden geleden waren er meer dan 11.000 mensen per dag bij de TT in Assen, je mag met 500 mensen in een vliegtuig naar Lloret de Mar vliegen, maar wij mogen een festival met maximaal 750 bezoekers organiseren. Dit klopt gewoon niet."

"Inmiddels is het op allerlei plekken weer mogelijk evenementen te bezoeken, denk aan Freedom Day in de UK, Lollapalooza in de US, Exit in Servië en de aangekondigde versoepelingen voor evenementen tot 75.000 bezoekers in België en blijven wij met lege handen achter. Nederland is altijd toonaangevend geweest in de wereld als het gaat om professioneel organiseren van festivals en wordt door het beleid van de overheid tien tot vijftien jaar terug de tijd in geslingerd", stelt Rosanne Janmaat, operationeel directeur van ID&T Groep.

Ook is het volgens haar niet meer uit te leggen aan de bezoekers van festivals dat volle voetbalstadions wel kunnen en met 63.000 man naar de Formule 1 ook, en dat festivals alleen veilig georganiseerd kunnen worden met maximaal 750 bezoekers.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.