Eén op vijf inbraakslachtoffers krijgt binnen een jaar opnieuw bezoek van dief


Bij ruim een vijfde van de slachtoffers van een woninginbraak kwam binnen een jaar weer een inbreker langs. Dieven weten blijkbaar dat op die plekken wat valt te halen, aldus het AD.

Vakantiemaanden
De meeste inbraken worden gepleegd in de vakantiemaanden juli, augustus of december. Januari is de ‘veiligste’ maand, zo blijkt allemaal uit nieuwe analyses van het CBS.

Slachtoffer
In 2017 gaf 12 procent van de bevolking aan dat zij in de afgelopen vijf jaar slachtoffer zijn geweest van woninginbraak of een poging daartoe. Twee procent kreeg daar de afgelopen twaalf maanden mee te maken. De kans op een inbraak is daarmee iets afgenomen ten opzichte van 2012. 

Steden
Inwoners van stedelijke gemeenten gaven vaker aan slachtoffer te zijn van woninginbraak dan mensen die in dorpen of op het platteland wonen. Bovendien waren ze vaker voor een tweede of zelfs derde keer slachtoffer van een inbraak.

Onveilig gevoel
Inbraak heeft een impact op hun gevoel van onveiligheid. Van de herhaalde slachtoffers acht 61 procent de kans groot dat zij opnieuw slachtoffer zullen worden van woningbraak. Bij eenmalige slachtoffers is dat 41 procent en bij personen die in het afgelopen jaar geen slachtoffer zijn geweest van woningbraak is dat 8 procent.

Kans op inbraak
De kans op inbraak is dus wel afgenomen ten opzichte van 2012. Maar van inbraken bij jezelf of bij vrienden/familie of buren is natuurlijk niet bevorderlijk voor je gevoel van veiligheid. 76 procent van Nederland voelt zich gelukkig nog steeds veilig in zijn eigen buurt, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Echter geeft ook 14 procent van de Nederlanders aan dat ze zichzelf juist niet veilig voelen in hun eigen buurt.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 5.003 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.