Een sigaret opsteken in de auto in gezelschap van een kind moet strafbaar worden


Met een kind op de achterbank een sigaret opsteken: Vlaanderen wil er een flinke straf voor. Is het ook tijd voor een verbod in Nederland? Bron: Trouw

Kind achterin, sigaret aan, rijden maar. In Nederland mag het, maar in Vlaanderen ligt een nog vertrouwelijk wetsvoorstel klaar dat roken in een auto met kinderen verbiedt. Doe je het toch, dan heeft dat zware consequenties: een maand tot een jaar celstraf of een geldboete van 100 tot 250.000 euro. Dat meldt althans de Belgische kraasdnt De Standaard, dat het wetsvoorstel inzag.

In Wallonië is vorig jaar een soortgelijk wetsvoorstel aangenomen en ook in Engeland, Ierland, Frankrijk, Italië en Australië is een sigaret opsteken met kinderen op de achterbank strafbaar.

In Nederland ketste een verbod op roken in een auto met kinderen in 2015 af op weerstand in de Tweede Kamer. Het parlement vond het de eigen verantwoordelijkheid van ouders. Een echt Nederlands standpunt, vindt Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. "De gemiddelde Nederlander haakt bij het woord verbod meteen af. Dat komt doordat de gevaren voor kinderen niet duidelijk genoeg zijn."

'Straf is absurd'

Wanneer kinderen meeroken in een kleine ruimte kunnen ze verschijnselen van een nicotinevergiftiging krijgen, zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. "Iedereen met ouders die rookten in de auto kent het: een misselijk en een beetje duizelig gevoel." Ook zijn kinderen die veel rook in kleine ruimtes binnenkrijgen vatbaarder voor chronische middenoorinfecties en klachten aan de luchtwegen.

Toch is het straffen van rokende ouders niet de oplossing, zegt longarts De Kanter. "Het is absurd om ouders de gevangenis in te sleuren. De tabaksindustrie hoort daar thuis, de roker niet. Roken is een ernstige verslaving. Ouders begrijpen vaak niet wat ze kinderen aandoen."

Een gedragsverandering begint met de juiste informatie, zegt ook KWF Kankerbestrijding. "Dit verbod is een soort straf op je verslaving", zegt woordvoerder Mischa Stubenitsky. "Wij willen dat de verandering vanuit de samenleving zelf komt: dat ouders begrijpen hoe gevaarlijk het is en zelf kiezen om niet meer in de auto te roken."

Nu krijgen rokende ouders nog een onduidelijke boodschap mee, zegt longarts Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis. "Roken is dodelijk voor jezelf en je kinderen, maar we verkopen wel rookwaar in een levensmiddelenzaak."

Dekker is voor een rookverbod in een auto met kinderen, maar daar horen wel andere maatregelen bij. "Een straf kan remmend werken, maar alleen als ook de voorlichting beter wordt en sigaretten minder goed verkrijgbaar zijn."

Resultaten onderzoek

Dat mensen vinden dat het opsteken van een sigaret in de auto in het gezelschap van een kind strafbaar moet worden, is duidelijk. Zo bleek uit de resultaten van onze poll. 71% van de mensen was het hiermee eens, 19% was het hiermee oneens en 10% wist het niet of had geen mening hierin. Het is duidelijk dat we hier een etisch dilemma aansnijden. Zo kregen we een aantal uiteenlopende reacties op de Facebook pagina van Opiniemeters. Volgens Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam, kunnen kinderen een nicotinevergiftiging krijgen wanneer hun ouders in hun gezelschap een sigaret opsteken. 

Over dit onderzoek:

Aan deze enquête deden 6121 mensen mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.