Een vegetarische wereld zou het klimaat beschermen en vele levens redden


Onderzoekers in Oxford hebben uitgerekend wat de gevolgen zouden zijn als de wereld vegetarisch zou worden. Daaruit blijkt dat kleine veranderingen – minder vlees en meer fruit en groenten eten – sterfte en zorgkosten al sterk zouden verkleinen en tegelijk de uitstoot van broeikasgassen door de voedingssector met twee derde zou verminderen.

Meer fruit en groente eten en minder rood en bewerkt vlees maakt je gezonder, dat is bekend. Maar kippen en koeien gebruiken ook energie tijdens hun leven, vlees eten draagt ook veel bij aan de klimaatverandering.Dit geldt op het persoonlijke vlak, Maar wat als je dit vermenigvuldigt met 7 miljard en meer in de toekomst?

In ons recente onderzoek vonden we dat een omslag naar een meer plantaardig dieet zoals aanbevolen door de WHO in het jaar 2050 5 tot 8 miljoen sterfgevallen zou voorkomen – dit is 6 tot 10% van de sterfte wereldwijd.

De broeikasgasuitstoot door de voedingsindustrie zou 2/3 minder zijn. Alles bij elkaar zou dit de wereld 30 biljoen VS dollars besparen, een tiende van het wereldinkomen in die tijd

De toekomst van ons dieet ziet er somber uit: men verwacht dat de consumptie van fruit en groente zal toenemen, maar ook die van vlees en de inname van calorieën in het algemeen. Van de 105 regio’s die we onderzochten zijn er minder dan een derde op de goede weg.

Een grotere bevolking met een slechter dieet betekent dat de voeding alleen al de helft van het ‘emissie budget’ (dat de opwarming zou beperken tot 2 graden) voor zijn rekening zal nemen. Om te kijken hoe dit voorkomen kan worden berekenden we de gevolgen als mensen zouden overgaan op een ander dieet en kijken wat dit zou betekenen voor de gezondheid en het milieu: een scenario met een dieet dat is gebaseerd op de bekende adviezen, met voldoende fruit en groente en beperkte hoeveelheden rood vlees, suiker en calorieën, twee vegetarische diëten, de ene met zuivel en eieren (“lacto-ovo-vegetarisch”) en de andere uitsluitend plantaardig (“veganistisch”).

Miljoenen doden minder

We vonden dat een gezond dieet wereldwijd in 2050 5,1 miljoen doden minder zou betekenen en een vegetarisch en veganistisch dieet respectievelijk 7,3 en 8,1 minder. Dit wordt voor de helft verklaard door het minder vlees eten en voor de andere helft door meer groente en fruitconsumptie – plus minder calorieën in totaal (dus ook door minder obesitas)

Het verschilt per regio

Twee derde van deze verbeteringen vinden plaats in de ontwikkelende landen vooral zuid en oost Azië. Maar het grootste voordeel genieten de rijke landen. De voordelen per persoon zouden in die landen wel eens veel groter kunnen zijn omdat daar vaak minder gezond wordt gegeten. China zou het grootste voordeel genieten: 1,5 miljoen doden minder per jaar. Minder vlees en minder overconsumptie zou het meeste effect hebben, zowel in China als in Europa en Amerika. In India zouden een miljoen doden minder vallen per jaar doordat men meer groenten en fruit gaat eten. Rusland en Oost Europa zouden erop vooruit gaan als ze minder vlees zouden eten. Kleine eilandstaten als Mauritius zouden vooral profiteren van minder overgewicht.

Veganisme en klimaat

We berekenden dat het aanpassen aan het gezonde dieetadvies de broeikasgassen van de voedingsindustrie met 29% zou verminderen. Maar dit zou niet genoeg zijn om de opwarming onder de 2 graden te houden. Als we echt het klimaat willen redden zouden we nog veel meer naar een plantaardig dieet moeten. Als de wereld vegetarisch werd, zou 63% minder broeikasgas worden geproduceerd, en als iedereen veganist word zelfs 70%. Het zou ook veel besparen, zo’n 1000 miljard per jaar aan gezondheidszorg en verlies aan arbeid e.d. – en de voorkomen klimaatschade zou ook nog honderden miljarden schelen.

Het is niet aantrekkelijk om gezondheid en milieu in geld uit te drukken. Maar onze resultaten laten zien dat de voordelen enorm zijn en door de bedragen erbij te zetten wordt duidelijk hoe groot.

Het is een grote opdracht om deze verandering tot stand te brengen. De productie van groenten en fruit zou moeten verdubbelen in Afrika bezuiden de Sahara en zuid Azië, terwijl de vleesconsumptie wereldwijd met de helft zou moeten afnemen en in de rijke landen zelfs met twee derde. Ook het probleem van overconsumptie zal moeten worden aangepakt.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.