Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder


Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, aldus het AD.

Energiekosten
Stegen de energiekosten dit jaar al met gemiddeld 190 euro, in 2019 moeten consumenten nog dieper in de buidel tasten. Eneco, één van de drie grote energiebedrijven, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Stroom wordt drie cent duurder per kilowattuur, gas 7 cent per kubieke meter.  Een drie persoons gezin (3.500 kilowatt uur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt, heeft Gaslicht.com berekend.

Met name gas duurder
Al met al bestaat de energierekening inmiddels voor tweederde uit belastingen en netbeheerderskosten. Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com is niet verbaasd. Het valt Woldring op dat met name gas steeds duurder wordt. ,,De belasting op stroom blijft dalen, terwijl gas een steeds groter deel van de energierekening vormt.” De Groninger is kritisch op de steeds hogere gaskosten. ,,Het is logisch dat we van het gas af moeten, maar het gaat nu wel erg snel.”

Steeds duurder
Bijna 400 euro is voor een gemiddeld gezin natuurlijk veel geld. Door deze stijgende tarieven zullen Nederlanders wellicht wat kritischer gaan kijken naar de energienota van hun eigen energieleverancier. Ongeveer 20 procent van Nederland zegt van plan te zijn dit jaar waarschijnlijk of zeker wel over te stappen naar een andere energieleverancier, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Zo’n 60 procent van Nederland geeft aan dat zij, ook met stijgende tarieven, waarschijnlijk of zeker niet van plan zijn over te stappen naar een andere energieleverancier. Echter is nog niet iedereen er over uit, 15 procent van de Nederlanders weet namelijk nog niet of ze wel of niet overstappen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.964 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.