Er mag meer, maar alles op anderhalve meter: de versoepelingen op een rij


Op de voorlopig laatste persconferentie over de coronacrisis heeft het kabinet nieuwe versoepelingen bekendgemaakt, aldus de NOS. Onder meer in het openbaar vervoer kan er vanaf 1 juli veel meer dan nu - ook de regels voor bijeenkomsten in binnen- en buitenlucht worden aanzienlijk verlicht.

Een regel blijft zoals hij is, en premier Rutte benadrukte dat meermaals: houd anderhalve meter afstand.

Rutte kwam ook direct met uitzonderingen. Zo hoeven jongeren tot 18 jaar onderling geen afstand te houden. Wel moeten ze op afstand blijven van volwassenen; kinderen tot 12 jaar hoeven dat niet te doen. "Voor jongeren zijn de risico's veel en veel kleiner", zei de premier. "Daar loop je echt weinig risico als je die anderhalve meter niet toepast." Ook voor sporters, acteurs en andere contactberoepen komen er uitzonderingen.

Alle versoepelingen, kort samengevat, zetten we hieronder op een rij. Voor uitgebreidere uitleg, zie NOS.nl.
Bijeenkomsten

 • Geen bezoekersmaximum, wel anderhalve meter
 • Publiek beperkt welkom in stadions

Vervoer

 • Alle stoeltjes beschikbaar in openbaar vervoer
 • Ook touringcars kunnen vol
 • Samen reizen in de auto mag weer

Sport

 • Sportscholen, sportkantines en sauna’s weer open
 • Binnen- en buitensporten weer toegestaan
 • Geen anderhalve meter bij contactsporten

Weer open

 • Sekswerkers kunnen weer aan het werk
 • Nachtclubs en discotheken moeten langer wachten

Onderwijs

 • Middelbare scholen na vakantie helemaal open

Resultaten onderzoek
De versoepelingen die op woensdag 1 juli ingaan, klinken voor 69% van de deelnemers als muziek in de oren. De anderhalvemetersamenleving krijgt vorm en wordt merkbaar in wat er allemaal weer mag en wat nog steeds niet. Om te zien of het inderdaad genoeg is om een nieuwe uitbraak van het virus te voorkomen, gaan we nog zien! De versoepelingen laten sowieso zien dat er genoeg vertrouwen is in ons gedrag. 20% van de deelnemers vindt de versoepelingen niet gepast. Of zij die te soepel of juist te streng vinden, is helaas niet duidelijk.


Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 11110 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.