Er werd afgelopen jaar flink meer gestaakt in Nederland


Afgelopen jaar is er meer gestaakt dan in de 28 jaar daarvoor. En niet eerder waren er zoveel mensen bij de stakingen betrokken, blijkt uit cijfers uit het CBS. De grote onderwijsstakingen maakten het verschil, aldus het AD.   

Aantal keer gestaakt
In 2017 werd er 32 keer gestaakt en in totaal gingen er 306.000 arbeidsdagen verloren, zeven keer meer dan een jaar eerder. Er waren 147.000 mensen bij betrokken. Een flink verschil met 2016, toen slechts 11.000 mensen hun werk neerlegden. “Dat komt vooral door de stakingen in het onderwijs,” zegt hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen. “Vrijwel het hele basisonderwijs was betrokken, dat zijn tienduizenden leraren. Dat is goed voor heel veel stakingsdagen.”
In de Industrie en de sector Vervoer en opslag ging men het vaakst de barricaden op: namelijk 13 en 12 keer.

Staken loont?
Maar hoe vaak en wanneer is zo’n staking nou succesvol? Het CBS heeft daar geen cijfers van, zegt Van Mulligen. Hoogleraar Barentsen: ,,In principe is een staking succesvol als de bonden een betere cao voor elkaar krijgen dan werkgevers hebben geboden. Of dat lukt, hangt van de onderhandelingsbereidheid van de partijen af. In het algemeen denk ik dat het wel werkt. In Nederland is men redelijk selectief in stakingen, het is geen schot hagel, maar een doelgerichte actie.”

Staking Schiphol
Kijk naar de voorgenomen stakingsactie op Schiphol in 2016, zegt Barentsen. Die werden verboden door de rechter, en moesten in een andere periode plaatsvinden vanwege drukte en terrorismedreiging op de luchthaven. ,,Enkel die stakingsaankondiging van de bonden, was voldoende. Voordat die nieuwe staking aan de orde was, was er een cao tot stand gekomen. Het succes van een staking is afhankelijk van hoeveel pijn en schade de werkgevers willen verdragen.” 

Wat vind Nederland van stakers?
Over de hele wereld staken mensen, maar wat vindt Nederland hier nou van? Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt staken prima. Het is namelijk hun recht (64 procent). 23 procent maakt het niet zoveel uit als er wordt gestaakt en 13 procent vindt dat het verboden moet worden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 5.283 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.