Even is de koning een popster: ‘Dé baard maakt hem mannelijker’


Het ging op Prinsjesdag over miljoenen, miljarden, politieke vergezichten en een beetje over hoeden, maar bovenal over Dé Baard. Die van Willem-Alexander, aldus het AD.

Koningin Máxima en prinses Laurentien zijn al halverwege de balkondeur, op weg naar toilet, lunch en pumps, als koning Willem-Alexander de bordesscène bij paleis Noordeinde nog even verlengt. Vol bravoure begint hij driftig heen en weer te wuiven, tot gejoel van het publiek. Zo zagen we hem zelden. Dit is zijn moment, heel even is de koning een popster.

,,Zo’n baard geeft je bravoure,’’ analyseert Paul Strikker (55) uit Enschede. Altijd op de eerste rij bij paleis Noordeinde op Prinsjesdag, Oranje-klant sinds mensenheugenis, baarddrager sinds 5 jaar. En hoe! Een volle bos grijze haren van een centimeter of tien bungelen aan zijn kin, boven de oranje sjaal om zijn nek. ,,De meeste hypes laat ik aan me voorbij gaan, maar een jaar of vijf geleden zag ik dat veel mannen hun baard lieten staan. Dat was ook wel wat voor mij, ik voel me er werkelijk anders door. Mannelijker vooral. Dat zal de koning ook ervaren, al vind ik eigenlijk dat hij hem nog wat langer moet laten groeien voor die uitstraling.’’

Sinds ze als ultieme plichtpleging op Prinsjesdag met haar schoonfamilie het balkon van het werkpaleis betreedt, gaat het bij dit tafereel altijd om de jurk en de hoed van Máxima. Tot vandaag, tot de eerste Prinsjesdag sinds 1887 dat we een koning-met-baard te zien krijgen. Koning en baarddrager Willem III leefde weliswaar tot eind 1890, maar was de laatste jaren te ziek om de plannen van zijn regering zelf te vertellen.

Postzegels
Kreten uit het publiek:
‘Dit is een blijvertje, deze baard.’
‘Het maakt hem jongensachtiger.’
En, meest gehoord: ‘Wat zal Máxima er van vinden?’

Merkwaardig is dat toch: je kunt als koninklijke familie de Nederlandse kunstwereld choqueren met een veiling van oude meesters voor een miljoen of wat, er kan gedoe met geld voor paleisinventarissen uit stoffige archieven omhoog borrelen, je kunt een woonpaleis voor 63 miljoen euro laten verbouwen – maar het koffieautomatencircuit komt pas echt op gang als de koning besluit zijn vakantiebaard eens te laten staan.

,,Nu is het definitief dat hij ‘m houdt, dus er moeten nieuwe munten en postzegels komen,’’ meent uber-Oranjefan Oscar Meijer uit Amersfoort. Op zijn gebreide trui met de persoonlijke standaard van Willem-Alexander heeft hij allerlei buttons met afbeeldingen van het koningspaar geprikt. ,,Maar ik denk dat er daar ook eentje bij moet komen van de koning met zijn baard,’’ zegt Meijer, die op Prinsjesdag – zoals elk jaar – al om half zes op het Noordeinde gereed stond. ,,Voor een beetje persoonlijk contact met de koninklijke familie.’’

Wegscheren of laten staan?
Onlangs heeft de koning zijn nieuwe baard aan het land laten zien. Er vond veel ophef plaats of hij de baard moet laten staan of niet. Wij van Opiniemeters waren nieuwsgierig hoe onze leden hierover denken. We hebben het onze leden gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 43 procent van de deelnemers vindt dat koning Willem-Alexander zijn baard moet laten staan. 23 procent vindt van niet en 34 procent maakt het niet uit. We kunnen hieruit dus stellen dat het merendeel vindt dat de koning zijn baard moet laten staan.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9810 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.