FNV waarschuwt kabinet: 'AOW-leeftijd 66, anders geen pensioenakkoord'


Vakbond FNV wil dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet verder stijgt dan de huidige 66 jaar. Als minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de plannen voor verhoging niet laat varen, komt er geen pensioenakkoord. Daarmee dreigt vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV in dagblad Trouw, aldus het AD.

Stoppen met werken
,,Een goed aanvullend pensioen is belangrijk, maar de meeste zorgen hebben mensen over tijdig stoppen met werken.'', zegt Elzinga in de krant. Het kost de overheid in 2019 650 miljoen euro, volgens de berekening van het Centraal Planbureau. Koolmees zegt alleen dat mensen toch langer moeten doorwerken. Het kabinet bereikte gisteravond een akkoord over de begroting van 2019.

Levensverwachting stijgt minder hard
Volgens het CBS zal de komende jaren de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en drie maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die stijgt minder hard dan verwacht, meldt accountantsbureau KPMG dat er berekeningen op heeft losgelaten. Dat komt doordat er meer mensen sterven als gevolg van strenge winters en hardnekkige griepepidemieën.

KPMG gaat ervan uit dat de overheid op basis van recente cijfers zal besluiten de AOW-leeftijd ook in 2024 niet te verhogen en dat de ingangsleeftijd van 70 jaar niet in 2044 wordt bereikt, maar pas in 2047.

Tot zevenenzestigste werken veel te lang?
Naast de vakbond FNV vindt ook het merendeel van Nederland dat de AOW-leeftijd niet verder moet stijgen dan het huidige 66 jaar. 61 procent geeft namelijk via de Opiniemeters poll aan dat ze het al veel te lang vinden om tot hun 67ste te blijven werken. Slecht 14 procent vindt dit echter niet te lang.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.964 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.