Foutje! Minister Hugo de Jonge komt stemmen met verlopen paspoort en wordt weer naar huis gestuurd


Minister Hugo de Jonge kwam vanochtend niet goed voorbereid naar het stembureau. Hij reed zonder rijbewijs naar de autostemstraat op het parkeerterrein van de Rotterdamse Kuip en bleek daar bovendien geen geldig paspoort bij zich te hebben. Ook voor hem werd geen uitzondering gemaakt. Hij moest terug naar huis om zijn rijbewijs te halen. ,,De regels gelden ook voor hem. Al was het Willem-Alexander, dan hadden we het nog niet toegestaan’’, aldus de voorzitter van het stembureau. Aldus het AD.

,,Ik wil stemmen en een cappuccino graag’’, grapte De Jonge nog enthousiast toen hij met zijn privéwagen de stemstraat inreed. Toen de bewindsman zijn paspoort afgaf, bleek zelfs het stemmen niet te lukken. De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werd naar huis gestuurd, omdat zijn paspoort al jaren verlopen bleek. De gemeente Rotterdam knipte er eerder een paar goed zichtbare gaten in en dus moest De Jonge terug naar huis om zijn rijbewijs of nieuwe, geldige paspoort te halen.

De Jonge wilde op de nummer 22 van het CDA stemmen, zijn persoonlijk adviseur Bart van den Brink. ,,Hij is mijn steun en toeverlaat, hij kent Den Haag als zijn broekzak, een geweldige vent. Als er iemand is die mijn stem echt verdient, is hij het.’’ Die voorkeurstem liet echter nog even op zich wachten. De minister reed naar huis en haalde daar het juiste paspoort op. Binnen 20 minuten stemde De Jonge alsnog vanuit zijn auto op zijn persoonlijk adviseur Bart van den Brink.

Mijn vrouw had alles klaar gelegd

De Jonge reageert bij terugkomst: ,,Wat een avontuur hè. Ik was om 01.00 uur ‘s nachts thuis. Mijn vrouw had spulletjes klaar gelegd, dus ik had nog gevraagd, denk je dat het de goede is? Ja dat is wel de goede, zei ze. Maar ik had het niet meer gecheckt, stom natuurlijk. Mijn fout, ik had het moeten checken. Wij zijn niet super georganiseerd thuis, moet ik bekennen. We hebben een bak waar alle id-bewijzen in liggen, daar zat ook het verlopen paspoort in. Ik heb mijn rijbewijs nu wel bij me, die fout heb ik meteen hersteld. Hoog tijd om dat oude paspoort weg te gooien. Zodat ik die fout niet meer maak.’’ 

Kajsa Ollongren (D66) gebeurde twee jaar geleden iets vergelijkbaars. Zij vergat haar paspoort helemaal en moest ook even terug naar huis om dat te halen voordat ze mocht stemmen.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.