Franse centrale bank verwacht krimp van 12 procent door tweede lockdown


De Franse economie zal in november waarschijnlijk met 12 procent krimpen door de eind vorige maand ingevoerde lockdown, maakt de Franse centrale bank maandag bekend. Onder meer de horeca en detailhandel krijgen het zwaar te verduren, aldus Nu.nl.

Op 30 oktober besloot het Franse kabinet opnieuw lockdownmaatregelen in te voeren om het oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen in het land het hoofd te bieden.

Op basis van een peiling onder 8.500 bedrijven komt Banque de France tot de conclusie dat er deze maand 12 procent minder economische activiteit zal zijn dan gebruikelijk.

Naar verwachting worden de sectoren waarin klantcontact vereist is met een krimp van maar liefst 40 procent het hardst getroffen. Het gaat dan onder meer om de detailhandel, het transport en de horeca. De krimp in de industrie en bouw blijft naar verwachting beperkt tot respectievelijk 7 en 8 procent.

Hoewel een forse krimp wordt verwacht, is die nog altijd beduidend kleiner dan de klap in het afgelopen voorjaar. Rond de uitbraak van COVID-19 ging het om een krimp van maar liefst 31 procent. Destijds werd in Parijs een van de strengste lockdowns van Europa ingevoerd.

Resultaten van dit onderzoek
Uit dit onderzoek bleek dat het meerendeel van de respondenten het eens was met deze stelling. Zo gaf 76% van deze respondenten aan dat zij het eens waren, 12% was het oneens en nog eens 12% wist zich geen mening te vormen of wist het niet. We kunnen dus concluderen dat mensen verwachten dat de economische gevolgen hier niet bij zullen blijven. 

Over dit onderzoek
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.