Goede voornemens: 'Wie alleen denkt aan het einddoel, haalt het niet'


Goede voornemens belanden vaak in een mum van tijd in de prullenbak. Toch doelen opstellen voor het komende jaar? Een jaarplanning met concrete doelen zorgt ervoor dat je in kleine stappen in beweging komt. "Door actief na te denken over waar je trots op was, én wat er niet goed ging, komen die doelen vanzelf.", aldus nu.nl.

Het klinkt wat sentimenteel, moet ze toegeven. Maar al in haar tienerjaren zat Maike Klip (32) op Oudjaarsdag steevast met een schriftje op schoot na te denken over wat er allemaal goed was gegaan dat jaar en waar ze op hoopte voor het nieuwe jaar. "De focus lag niet zozeer op goede voornemens als gewicht verliezen of meer sporten, maar meer op zaken die ik belangrijk vond en waar ik mijn tijd komend jaar aan wilde besteden."

Sindsdien maakt Klip elk jaar een planning op zakelijk én privégebied. Rick Pastoor, voormalig head of product bij Blendle en schrijver van het productiviteitsboek Grip, is ook groot fan van de planning. "Een jaarplan maken gaat ook over terugkijken. Door actief na te denken over waar je trots op was en wat er niet goed ging, komen die doelen vanzelf."

Hij noemt als voorbeeld sporten; iets wat veel mensen in hun jaarplanning meenemen. "Als jij erachter komt dat je afgelopen jaar lekkerder in je vel zat als je veel sportte, dan kan dat een reden zijn om regelmatig sporten het komend jaar als doel te stellen."

Pastoor tipt om de jaarplanning in kwartalen op te delen. "Of in maanden, als dat goed voor je werkt. Maar door er ieder kwartaal even gericht aandacht aan te besteden zorg je ervoor dat je je doelen niet uit het oog verliest." Schrijf je jaarplan dus uit, in korte zinnen over je gedachten en concrete doelen.

Voornemens over afvallen vaak met volle buik gemaakt

Het concreet maken van jaardoelen wordt in de psychologie ook wel 'implementatie intenties' genoemd, zegt Frenk van Harreveld, hoogleraar sociale psychologie met een specialisatie in gedragsverandering. "Je kijkt niet alleen naar het doel, maar maakt ook een concreet plan van hoe je het precies gaat doen."

Hoe het komt dat goede voornemens te vaak bij plannen blijven, onderzocht Van Harreveld in een groot onderzoek naar dieetprogramma Weight Watchers. Hij ontdekte dat goede voornemens vaak met een volle buik worden gemaakt. "Je hebt net vier gangen gegeten en dan neem je je voor om écht af te gaan vallen. Dat doel is dan makkelijk te stellen, maar de volgende dag heb je weer honger."

Bij het maken van een jaarplanning is het daarom belangrijk om niet alleen over het doel na te denken, maar ook de weg ernaartoe in kaart te brengen, legt Van Harreveld uit. "Al die keren dat je door de regen naar de sportschool zult moeten, terwijl je moe bent na een dag werken. Wie alleen denkt aan dat afgetrainde lichaam, heeft grotere kans zijn doelen niet te bereiken."

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.