Goedkopere groente en fruit stapje dichterbij: al 40.000 handtekeningen voor lager btw-tarief


De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars. Algemeen directeur Marcel Huizing van Dirk zal na de Tweede Kamerverkiezingen de petitie in Den Haag overhandigen. Bovendien, zegt de topman, lijken veel politieke partijen betaalbare voeding belangrijk te vinden. Aldus het AD.

,,Als je kijk naar het aantal handtekeningen overtreft dat onze verwachtingen”, zegt Marcel Huizing, topman van Dirk van den Broek. De directeur kreeg sinds het begin van het initief veel reacties. Op sociale media krijgen de berichten van de supermarkt, die ook veel worden gedeeld, veel duimpjes. Dirk heeft een snaar geraakt en dat is logisch, vindt Huizing. ,,Omdat het om gezondheid gaat. Hoewel ook veel mensen vanuit een financieel oogpunt positief tegenover een verlaging van de belasting op groente en fruit zijn. De directeur van de branchevereniging van diëtisten stuurde een berichtje en ik kreeg er ook een van een cardioloog van Hartlife Klinieken. Vanmorgen meldde een huisarts nog het een fantastisch idee te vinden. Het roept veel op.”

Het kabinet Rutte 3 verhoogde het laagste btw-tarief op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent. Destijds waren wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties al tegenstander van de maatregel omdat niet alleen chips duurder werden, maar ook broccoli en bananen.

Gezond eten stimuleren

Hoewel de reacties voor 98 procent positief zijn, worden er ook kritische vragen gesteld. ,,Die probeer ik zo goed mogelijk te beantwoorden.” De hoofdredacteur van een retailvakblad vindt dat Dirk te veel in de lageprijzenmodus zit en dat dat niet van deze tijd is. Huizing vond het stuk erg negatief. ,,Wij als Dirk van den Broek hebben in ons dna dat we er zijn voor lage prijzen voor iedereen en we willen iets doen om gezond eten te stimuleren. Daar ging de column aan voorbij.”

De weg naar echt lagere prijzen - overal, niet alleen bij Dirk - is nog lang, maar Huizing hanteert graag het motto ‘waar een wil is is een weg’. ,,Ik geloof er heel erg in dat als je iets wilt, dat je het kunt bereiken. Vaak heb je er wel anderen voor nodig. Ik wil wegblijven van politiek, want wij zijn er voor iedereen, maar met gesprekken in Den Haag zien we dat er bij alle politieke partijen oog is voor de betaalbaarheid van voeding. 

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.