Google markeert drieduizend Nederlandse sites als 'onveilig'


Webbrowser Google Chrome waarschuwt vanaf dinsdag voor de onveilige verbinding van drieduizend Nederlandse websites.

Dat blijkt uit onderzoek van Open State Foundation.

Bij het bezoeken van de drieduizend sites zal een waarschuwing in beeld verschijnen. Een scherm met een rood waarschuwingsbord beschrijft dat de pagina's in kwestie onveilig zijn en dat ze mogelijk je data proberen te stelen.

Het gaat onder andere om de sites van de gemeentes Zutphen en Heemskerk. Ook Ekoplaza, LOI en de klantenservice van NS International zijn door het certificaatprobleem getroffen.

De websites maken gebruik van een beveiligingscertificaat dat niet langer wordt ondersteund. Deze is afkomstig van beveiligingsbedrijf Symantec, waarvan Google de certificaten niet langer goedkeurt.

Symantec betrapt op aanmaken van nepcertificaten
Symantec werd in 2015 betrapt op het aanmaken van nepcertificaten. Deze konden websites kopen, zodat ze zich konden voordoen als Google.com. De zoekgigant besloot daarom het vertrouwen in het bedrijf op te zeggen.

Onbeveiligde websites afsluiten
Via de Opiniemeters poll hebben we Nederlanders gevraagd wat zij doen als zij een melding krijgen dat de site niet (goed) beveiligd is en daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (59 procent) de pagina afsluit en naar een ander (beter) beveiligde site gaat. Een groep van 24 procent va de Nederlanders gaat wel naar de site, maar let wel op wat hij/zij invoert. Maar een klein deel van de Nederlanders (9 procent) negeert de melding en gaat gewoon naar de website.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.409 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp. 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.