‘Groen’ kabinet rijdt zelf nog behoorlijk vervuilend


Met een keur aan maatregelen wil het kabinet-Rutte IV het klimaat herstellen, maar een beter milieu begint bij jezelf: het wagenpark van de ministers en staatssecretarissen moet nog vervangen worden. Aldus AD.nl.

Bij hun nieuwe baan als minister of staatssecretaris kregen de 29 bewindslieden van Rutte IV ook een prettige secundaire arbeidsvoorwaarde: een auto met chauffeur. En dat zijn geen Fiat Panda’s, maar Mercedessen, BMW’s en Audi’s. En wie het wagenpark van dichterbij bekijkt, ziet dat er qua vergroening nog veel werk te doen is. Slechts twee van de 31 beschikbare wagens zijn volledig elektrisch. En dat is nog een heel eind weg van de doelstellingen die het kabinet zichzelf heeft opgelegd.

Achterlopen

Zo schreef toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) in 2020 al dat de overheid met vergroening van het ‘eigen wagenpark voorop wilde lopen’. In datzelfde jaar, 2020, zouden de voertuigen van de rijksoverheid voor 20 procent uit emissievrije wagens moeten bestaan. Die doelstelling werd toen al niet gehaald met de 13.500 wagens van het Rijk, maar twee jaar later blijkt de bewindsliedenploeg van Rutte IV helemaal achter te lopen. Slechts twee bewindspersonen rijden dus volledig elektrisch, meldt het ministerie van Defensie, dat alle contracten van aankoop of leasecontracten voor de departementen verzorgt.

Er moeten nog een stuk meer volledig elektrische Audi’s A6 en A8 bij komen binnen de ministersploeg, want de volgende doelstelling dringt zich al aan. De overheid wil, zo bleek uit het Klimaatakkoord, in 2028 ‘volledig nul-emissie’ rijden.

In 2019 werden daarom al 1600 benzine- en dieselslurpers van het Rijk vervangen, maar ook de auto’s van de bewindslieden van Rutte IV komen nog aan de beurt.

Momenteel rijden er nog vier benzinewagens rond (BMW’s en Mercedessen) en vijf dieselauto’s (Mercedes). Twintig ministers en staatssecretarissen rijden al wel rond in plug-in hybride BMW’s, maar ook die zijn niet nul-emissie. Sterker: de BMW’s 740e waar het kabinet in rondrijdt - geen kleintjes uiteraard - hebben ‘slechts’ een actieradius van 45 kilometer. Je kunt er dus zero-emissie (uitstoot-loos) mee rijden, maar dan moet je niet te ver willen want na die kilometers neemt de brandstofmotor het gewoon over. Oftewel: ook die zullen uit de roulatie gehaald moeten worden.

Verduurzamen

De wagenbeheerders van het kabinet hebben overigens niet stilgezeten. De hybride wagen is al flink opgerukt: in 2018 reden nog maar zes bewindslieden hybride, dus het begin is gemaakt.

Defensie meldt dat ‘de verduurzamingsnorm’ nog steeds wordt gevolgd en dat er ‘zoveel mogelijk wordt gestreefd’ naar ‘zero-emissie’ in 2028. Let wel: er is dus nog zes jaar tijd en dat is ruimer dan de gemiddelde leaseperiode van een auto.

,,Op dit moment is een groot deel van de voertuigen voor bewindslieden al hybride”, laat een woordvoerder van Defensie weten. ,,De komende jaren wordt het wagenpark verder verduurzaamd.”

Of dat helemaal uitstootvrij gaat zijn, is de vraag. Om veiligheidsredenen rijden bijvoorbeeld de minister van Justitie Dilan Yesilgöz en premier Mark Rutte in bepantserde wagens. Die zijn nog niet ‘groen’ te verkrijgen. Maar Defensie houdt hoop: ,,De technologische ontwikkelingen op dit gebied gaan snel.”

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 48 procent het eens is met de stelling: “Ik vind het niet kunnen dat het kabinet nog niet volledig elektrisch rijd”. 29 procent is niet eens met de stelling en 23 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7319 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.