Groningen stelt rookverbod in voor publieke ruimtes


Groningen gaat als eerste Nederlandse stad een rookverbod instellen voor publieke ruimtes in de buurt van instellingen die om een rookvrije zone vragen. Een van deze instellingen is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), aldus NU.nl.

Nog ruim dertig andere instellingen hebben laten weten ook een rookverbod rond hun gebouwen te willen. Het gaat daarbij onder meer om scholen.

Met voorstel ingestemd
De gemeenteraad heeft woensdag met het voorstel ingestemd en zal de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen. Niet alleen sigarettenrook, maar ook "hinderlijke rook(gassen) van auto's, motoren en bromfietsen" zijn verboden in de buurt bij de instellingen.

"Het doel van de regeling is om bezoekers van bepaalde plaatsen te beschermen tegen hinder door rook(gassen)", aldus het Groningse college van burgemeester en wethouders.

"Te denken valt aan plaatsen waar met name kwetsbare mensen, zoals kinderen, gebruik van maken. In de praktijk zal het dan gaan om de in- en uitgangen van scholen, theaters en ziekenhuizen."

Moet er een verbod komen?
Wij vroeg op de Opiniemeters poll of er een rookverbod moet komen in of rondom publieke ruimtes? Daaruit bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) vindt dat er een verbod moet komen. 27 procent van de Nederlanders vindt dat dit verbod er moet komen, maar alleen in publieke ruimtes. Er is een kleine groep Nederlanders (13 procent) die vindt dat er helemaal geen verbod moet komen op roken in openbare ruimtes.

Over dit onderzoek.
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.633 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.