Grote scholenstaking in maart: ‘onderwijs is ontregeld’


Het Nederlandse onderwijs gaat plat. Een nationale actieweek eindigt op vrijdag 15 maart  met een landelijke staking van basisscholen tot universiteiten, meldt de grootste vakbond AOb vanochtend. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, aldus het AD.

Extra geld
In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs, ook kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn.

Onaantrekkelijk
De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.”

Staking
Ondanks een extra investering van het kabinet in het onderwijs lijkt het personeelstekort nog steeds een groot probleem te zijn. Vakbonden geven aan dat de acties om hier tegengeluid aan te geven nog steeds op volle toeren draaien. De nationale staking van 15 maart is zo’n tegengeluid. In Nederland vindt 40 procent van de bevolking dat de aangekondigde staking een terechte staking is, blijkt uit onze Opiniemeters poll. 35 procent geeft echter aan dat zij dit niet terecht vinden, zeker met het oog op de hoge investering die reeds in het onderwijs heeft plaatsgevonden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.895 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.