Helft Nederlanders zet verwarming lager door oorlog


Nederlanders zetten massaal de verwarming een graadje lager door de oorlog in Oekraïne. Ook douchen veel mensen korter en pakken ze minder vaak de auto. Vooral ouderen passen hun gedrag aan.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van deze site onder duizend volwassen Nederlanders dat is uitgevoerd door Panel Inzicht. Energieprijzen schieten al sinds de zomer van vorig jaar omhoog. Dat was voor veel mensen al reden hun gedrag aan te passen. Gas, elektriciteit en benzine kosten Nederlanders honderden euro’s per maand extra, bleek onlangs nog uit cijfers van het CBS. De energierekening was in januari 86 procent hoger dan een jaar eerder.

Sinds Rusland op 24 februari buurland Oekraïne binnenviel, stegen prijzen nog verder. De oorlog was voor het kabinet reden op te roepen om de verwarming een graadje lager te zetten, om zo minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) sinds de invasie de thermostaat lager heeft gezet dan ze normaal zouden doen. Een derde pakt ook minder vaak de auto en er zijn bijna evenzoveel mensen korter gaan douchen dan ze anders zouden doen.

Zelf stroom opwekken

Een deel van de mensen zegt voor het uitbreken van de oorlog al extra te letten op hun energieverbruik. Toch overweegt 22 procent van de ondervraagden nu zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen, en probeert een derde van het gas af te komen en volledig over te stappen op elektra in de woning. Ook ziet een kwart van de ondervraagden betere isolatie als een mogelijkheid om de stijgende prijzen te drukken.

Opvallend is dat iets meer dan een derde van de ondervraagden hun gedrag niet heeft aangepast sinds het uitbreken van de oorlog en dat ook niet van plan is. Het zijn vooral mensen die weinig meekrijgen van de oorlog, die leven alsof er niets veranderd is in de wereld. Mensen die wel actief het nieuws volgen of er in elk geval dagelijks iets van mee krijgen, namen de meeste maatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral om 65-plussers gaat. Jongere mensen passen hun gedrag ook wel aan, maar significant minder.

De oorlog blijkt vooral invloed te hebben op hoe we met ons energieverbruik omgaan. Slechts 14 procent zegt door de oorlog bijvoorbeeld nu ook voedsel van eigen bodem te gaan kopen, nog eens 20 procent geeft aan dat wel te willen doen. Evenzoveel mensen zijn dat niet van plan.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 55 procent het eens is met de stelling: ''Sinds de oorlog heb ik mijn verwarming een stuk minder aan”. 38 procent is niet eens met de stelling en 7 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 8.017 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.