Helft schoolleiders vindt opening scholen na meivakantie te vroeg


Basisschooldirecteuren zijn diep verdeeld over het heropenen van de scholen na de meivakantie. De helft van de schoolleiders vindt dat de scholen ook na deze maand nog dicht moeten blijven. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs meer dan 150 schoolleiders in het hele land.
Als reden om de scholen dicht te houden geven schoolleiders aan dat eerst grondig moet worden onderzocht hoe het zit met de besmettelijkheid van kinderen en het coronavirus.
Ook zitten scholen in hun maag met de beschikbaarheid van leerkrachten: sommige leraren vallen binnen de risicogroep en blijven liever thuis zolang ze besmet kunnen worden. Voor de leerkrachten die wel werken, willen schoolleiders garanties dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn, zoals mondkapjes en hygiënegel.

Kabinetsbesluit
Het kabinet besluit hoogstwaarschijnlijk dinsdag of en hoe de scholen en kinderdagverblijven na de meivakantie weer open kunnen. Wat daarbij nog een rol speelt, is de uitkomst van RIVM-onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.
Volgens het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, zou het openen van de scholen waarschijnlijk kunnen leiden tot meer besmettingen tussen kinderen en hun ouders. Maar, het OMT gaat ervan uit dat het niet leidt tot een toename van bezette bedden op de intensive care.

Verdeeld
Directeuren van basisscholen zijn verdeeld. De helft geeft aan dat het goed zou zijn als scholen eind deze maand weer open gaan, maar voor de andere helft is het nog te vroeg om het onderwijs op school te hervatten. 
Schoolleiders worstelen met dilemma's en hebben twijfel of de situatie het al toelaat om open te gaan. "De risico's zijn nog niet allemaal onderzocht. En het is ook belangrijk om te weten of ouders wel willen dat hun kind naar school gaat", zegt directeur Vivian de Heer van basisschool 't Prisma in Rijswijk.
Volgens veel schooldirecteuren valt niet uit te leggen dat leerkrachten hun kleinkinderen niet mogen zien vanwege de kans op besmetting, maar straks wel voor de klas mogen staan om les te geven. 
De andere helft van de schoolleiders kunnen juist niet wachten tot hun school weer open kan. "Als het RIVM op basis van de wetenschap aangeeft dat het verantwoord is, is het verantwoord. We moeten ons niet gek laten maken door ons onderbuikgevoel", zegt schooldirecteur John van Assouw.

Voorbereidingen in volle gang
Scholen zijn in afwachting van een kabinetsbesluit dinsdag bezig met voorbereidingen om het onderwijs te hervatten. Zo bekijken scholen of ze klassen en lessen kunnen opdelen. "De ene helft gaat 3 uur per dag naar school in de ochtend en de andere helft 3 uur per dag in de middag", zegt een van de schoolleiders.
Andere scholen kijken of ze hun schoolgebouwen anders kunnen indelen om ruimte te winnen. 

Resultaten onderzoek
Op 21-03-2020 heeft de overheid besloten om de basisscholen weer open te laten gaan, wel met maatregelen uiteraard. Kinderen zouden nu voor de helft van het totaal aantal school-uren naar school mogen. Voorlopig blijven de middelbare- en hogescholen nog gesloten. Wij vroegen aan ons panel of zij vonden dat de scholen na de meivakantie weer open moeten, 49% van de stemmers is het hiermee eens, 30% is het hiermee oneens en 21% maakt dit niet uit of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 15591 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.