Honderdduizenden mensen hebben nu al hooikoorts: 'Elzen en hazelaars al in bloei'


Door de zeer warme december- en januarimaand ligt de natuur een maand voor op schema en daardoor hebben honderdduizenden mensen nu al last van hooikoorts. "Het is extreem vroeg, maar ik loop nu al met tranende en prikkende ogen", zegt hooikoortspatiënt Wendy.

Mensen die last hebben van hooikoorts moeten dus eerder dan normaal rekening houden met klachten. Daarvoor waarschuwen ook het LUMC en de Wageningen University.

"De elzen en hazelaars staan al in bloei en dat zorgt nu al voor klachten. Uitzonderlijk vroeg dit jaar", licht bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University toe.

In bloei

Van Vliet: "In december was het gemiddeld 6 graden, 3 graden warmer dan normaal. Ook op eerste kerstdag was er al een enorme pollenpiek en hadden veel mensen al hooikoortsklachten."

Van Vliet vervolgt: "Ook in januari ligt de temperatuur tot nu toe gemiddeld 3 graden hoger dan normaal. De pollenconcentratie van de hazelaar is lager dan die van elzenbomen dus vooral de bloeiende katjes aan de elzen zorgen voor klachten."

Lichte tot zware klachten

Naar schatting heeft een kwart van de Nederlanders hooikoortsklachten. Variërend van lichte tot zware klachten. Wendy Louwen is zwaar hooikoortspatiënt en heeft nu al allerlei allergische klachten.

Ziek van

"Ik heb nu al last van prikkende en tranende ogen", vertelt Wendy.  "Toen ik me vanochtend opmaakte, voelde ik het al. Normaal beginnen mijn klachten eind februari. Supervervelend, maar er is niet zoveel aan te doen."

In het voorjaar zijn de klachten van Wendy het ergst omdat er dan relatief veel pollen in de lucht zitten. "Ik haal dan een injectie bij de huisarts omdat ik er zo'n last van heb. Als de hooikoorts hard toeslaat, kan ik er echt heel ziek van zijn."

Lastig voorspellen

Hoe het hooikoortsseizoen zich gaat ontwikkelen is lastig te voorspellen. "Als de hoge temperaturen aanhouden en het droog blijft, is dat goed voor de pollen en slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Vochtiger weer is gunstiger." 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.