Huurwoningen in tweede helft van 2018 opnieuw duurder geworden


De gemiddelde prijs van een huurwoning is in de tweede helft van vorig jaar met 2,9 procent toegenomen. De gemiddelde prijs per vierkante meter ging ruim twee keer zo hard omhoog, aldus NU.nl.

Huurprijs per vierkante meter
De huurprijs per vierkante meter, die 5,9 procent hoger lag dan een jaar eerder, steeg onder meer zo sterk doordat er meer kleine woningen en meer nieuwbouwwoningen werden verhuurd. Die woningtypes hebben een hogere prijs per vierkante meter.

Prijsstijging
De prijsstijging per vierkante meter was verder bij appartementen groter dan bij eengezinswoningen. De gemiddelde eengezinswoning kostte 1.036 euro per maand aan huur. Voor een appartement moet maandelijks gemiddeld 1.058 euro worden betaald.

Sinds 2014 is de gemiddelde huurwoning een stuk kleiner geworden. De gemiddelde omvang nam af van 108 vierkante meter naar 98 vierkante meter.

Koploper
Noord-Holland is, mede door de krappe huizenmarkt in de regio Amsterdam, koploper. Ook in Zuid-Holland en Utrecht liggen de huurprijzen veel hoger dan in andere provincies. In Friesland zijn huurwoningen gemiddeld het goedkoopst.

Plafond bereikt
De vraag is, waar stopt het? De constante verhoging van huurprijzen in combinatie met steeds kleinere huurwoningen zorgt voor veel onbegrip én ongenoegen onder de Nederlander. Een ruime 80 procent van Nederland vindt dat de stijging van de huurprijzen echt moet stoppen, dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. Slechts een kleine 10 procent geeft aan dat ze de huidige stijging van de huurprijzen wel prima vinden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 6.426 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.