Kabinet: tot 2000 euro per jaar voor wie zich wil laten bijscholen


Nederlanders die zichzelf willen (bij)scholen, kunnen straks een ‘ontwikkelbudget’ aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. Tegelijkertijd maakt het kabinet het onmogelijk om studiekosten nog langer af te trekken van de inkomstenbelasting, aldus het AD.

Subsidiesysteem
De ministers van Sociale Zaken en Onderwijs hopen met het nieuwe subsidiesysteem jaarlijks 100.000 tot 200.000 mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. Het geld kan worden aangevraagd om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen of een certificaat waarmee werknemers in een bepaalde sector hogerop kunnen komen.

Fiscale aftrek
Het kabinet wil de huidige fiscale aftrek na 2020 inruilen voor een subsidie omdat de middelen daarvoor – ruim 200 miljoen euro aan gederfde belastinginkomsten per jaar - nu nauwelijks terechtkomen bij mensen die hier het meeste baat bij hebben. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om flexwerkers, werklozen en mensen die actief zijn in een ‘krimpberoep’, zoals verkoop- en administratief medewerkers.

Online loket
Wie straks een zogeheten Stap-budget wil aanvragen – de afkorting staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie - kan zich online melden bij een online loket. Waarschijnlijk wordt die taak neergelegd bij het UWV. Zodra de aanvraag is goedgekeurd wordt het budget direct uitbetaald aan de aanbieder van de cursus of opleiding en kan de deelnemer meteen van start, zo is de bedoeling.

Over dit onderzoek
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.