Kerstinkopen doen? Verwacht topdrukte in de supermarkt


Tijdens de dagen voor kerst is het topdrukte in de supermarkten. De ingrediënten voor het kerstdiner moeten nog worden ingeslagen en supermarkten spelen op die drukte in. ,,We bestellen vier keer zo veel vlees’’, zegt slager Paul Veenstra van Jumbo Nagelmaeker.

Last minute
Nagelmaeker heeft zelf de koelkast nog niet vol liggen met kerstinkopen. ,,We doen dat altijd op het allerlaatste moment, dan nemen we er nog even de tijd voor.’’ Dat zou hij zijn klanten echter niet aanraden.

Buurtsuper
Een uitkomst voor de last-minute aankopen is de buurtsupermarkt. Spar Mulder in Zwolle is elke dag van de week open, ook met kerst. ,,Bij de grote supermarkt doen mensen de grote boodschappen’’, zegt leidinggevende bij Spar, Abel Harsevoort. ,,Mensen komen hier meer naartoe voor de vergeten boodschappen of de kleine extraatjes.’’

Openingstijden supermarkten
Je kunt op de eerste kerstdag vaak maar op weinig plekken terecht voor je boodschappen. Op tweede kerstdag er vaak wat meer supermarkten geopend. Er komen dus steeds meer supermarkten die open gaan tijdens de kerstdagen.

Open tijdens kerstdagen
Het aanbod aan winkels die open zijn tijdens de kerstdagen stijgt dus gestaag. Maar in hoeverre wordt daar nou gebruik van gemaakt? Ongeveer 60 procent van Nederland doet de meeste boodschappen voor de kerstdagen vaak wel op tijd (2-7 dagen vóór kerst), blijkt uit onze Opiniemeters poll. 16 procent van Nederland is wat later met de kerstinkopen, en doen de dag voor kerst pas de meeste boodschappen. Ongeveer vier procent van Nederland geeft aan op dezelfde dag nog boodschappen te doen, zij maken graag gebruik van het feit dat supermarkten steeds meer open zijn tijdens de kerstdagen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7.870 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.