Kerstmuziek slecht voor de gezondheid?


November 2018. De dagen worden alsmaar korter en het wordt steeds kouder. De open haarden of kachels gaan weer aan. En dat betekent ook dat Kerstmis steeds dichterbij komt, aldus NU.nl en msm.com.

Kerstmuziek slecht voor je gezondheid?
En met kerstmis komt ook kerstmuziek weer op de radio.
Er is volgens Volk een manier waarop kerstmuziek je mentale gesteldheid mogelijk kan beïnvloeden. "Muziek kan op verschillende manieren emoties oproepen. Een van die manieren is dat het je kan herinneren aan een emotie die je eerder voelde toen je de muziek hoorde. Als een bepaald nummer bijvoorbeeld op de begrafenis van een familielid is gespeeld, is het mogelijk dat als je dit liedje op een ander moment hoort, je weer de emoties voelt die je ook op de begrafenis voelde."

Dit is volgens Volk ook mogelijk bij kerstmuziek. "En bij sommige mensen zullen kerstliedjes ook negatieve herinneringen en emoties oproepen. Er is alleen nog onderzoek nodig om te weten of dit invloed heeft op de mentale gezondheid."

Niet bewezen
Draaien mensen in jouw omgeving nu al keihard All I Want for Christmas, dan is het goed mogelijk dat je dit kerstliedje tegen de tijd dat het december is echt heel vervelend vindt. Maar dat dit ook slecht is voor je mentale of zelfs fysieke gezondheid is niet bewezen.

Veel te vroeg voor kerstmuziek?
We hebben de Opiniemeters leden gevraagd wat zij ervan vinden dat er nu al kerstmuziek gedraaid wordt. Uit de Opiniemeters poll blijkt dat 70 procent het nog veel te vroeg vindt dat er nu al kerstmuziek wordt gedraaid. 24 procent is het hier niet mee eens en vindt dat het niet te vroeg is.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.244 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.