Kinderen mijden massaal tandarts


Nederlandse tandartsen slaan alarm omdat nog altijd zo’n 600.000 kinderen volgens hen nooit naar de tandarts gaan. Ze eisen nu dat zorgverzekeraars in actie komen, aldus het AD.

In een brandbrief die vandaag aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is gestuurd, stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) dat al twee jaar met allerlei initiatieven vergeefs wordt geprobeerd om meer kinderen naar een periodieke controle te krijgen, maar dat gaat uiterst moeizaam.

Grootste probleem is dat veel ouders denken dat een bezoek aan de tandarts met kinderen geld kost, net als bij volwassen die hiervoor aanvullend moeten zijn verzekerd of anders de kosten zelf moeten ophoesten. Maar voor kinderen tot 18 jaar vallen tandartsbezoeken onder de basiszorg en is dat dus kosteloos.

Er wordt wel geprobeerd om ouders te bereiken met diverse projecten, maar omdat tandartsen geen idee hebben wie de controles laten schieten, is het moeilijk hen echt te bereiken.

Verantwoordelijkheid
Andere verzekeraars reageerden met ‘het is niet onze taak om verzekerden naar zorg te leiden’ of dat het stuitte op privacybezwaren. Schokkend, vindt vice-voorzitter Ravin Raktoe van ANT. ,,Het heeft er alle schijn van dat zorgverzekeraars hun eigen financiën belangrijker vinden dan hun zorgplicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid.’’

Periodieke controle
Uit onze Opiniemieters blijkt dat ongeveer 28 procent van Nederland wel eens een periodieke controle vermijd. Zo'n 60 procent geeft aan diet nooit te doen. Opvallend is dat 9 procent van Nederland zelfs aangeeft nooit naar de tandarts te gaan. 

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 14.404 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.