Kun je je ogen niet openhouden? Ga even twintig minuten plat op het werk!


Vechten tegen de vermoeidheid en je ogen haast niet open kunnen houden. Daar heeft bijna iedereen op de werkvloer weleens last van, aldus het AD. Probeer eens een powernap op kantoor, adviseert sportarts en powernapspecialist Kasper Janssen. ‘Acht uur lang presteren, daar is het lichaam niet voor gemaakt.’
Sportarts Kasper Janssen weet als geen ander wat topsporters nodig hebben om optimaal te presenteren. ,,Ik heb zelf altijd fanatiek geroeid. Bij grote roeiwedstrijden was het heel normaal om na de lunch even plat te gaan en een dutje te doen.” Dit advies gaf hij als sportarts bij de Nederlandse turnbond ook. ,,Epke Zonderland doet bijvoorbeeld graag een powernap van twintig minuten voor hij opgaat.”

Slaaptekort
Als het werken even niet meer lukt, grijpen veel werknemers meteen naar de smartphone of gaan iets anders doen op de computer. ,,Maar dan ontspannen ze helemaal niet. Je ziet het ook in de pauzes gebeuren, iedereen zit druk te kletsen of op zijn telefoon te kijken.” Omdat we onze hersenen een nieuwe taak geven, komen we volgens Janssen niet effectief tot rust. ,,Het is een pauze van het werk, maar geen pauze voor het lichaam.”
Een dutje tijdens de afterlunchdip zou dus geen gek idee zijn. ,,Slaaptekort komt veel voor op het werk, vooral bij jonge ouders, mensen met een chronische aandoening en mantelzorgers.” Een powernap zorgt ervoor dat het lichaam echt even uitrust en we er weer tegen kunnen. ,,Een rondje wandelen is natuurlijk ook heel goed. Maar bij slaaptekort werkt even plat gaan het beste.”

Waarom niet?
Waarom we het niet massaal doen, komt doordat het niet in onze cultuur zit. Terwijl het in landen rond de Middellandse Zee, Japan en China de normaalste zaak van de wereld is. ,,Als we vermoeid zijn zetten we onze schouders eronder, nemen we nog een extra kopje koffie en werken we gewoon hard door.”
Ook denken we dat we er geen tijd voor hebben en daarom wordt op kantoor door veel medewerkers hard gevochten tegen de vermoeidheid. ,,Het werk schiet dan totaal niet op en zo ben je juist meer tijd kwijt. Als je toegeeft aan de natuurlijke neiging om je ogen dicht te doen, ben je daarna drie uur lang alerter dan wanneer je ertegen vecht. Ook maak je minder fouten, leer je sneller en ben je beter gehumeurd.”
Een goede en effectieve powernap duurt tien tot maximaal twintig minuten. Maar zet wel een wekker, adviseert Janssen. ,,Mensen met een slaaptekort komen veel eerder in diepe slaap.” Als je langer dan vijfentwintig minuten gaat dutten, bestaat de kans dat je met een soort kater wakker wordt, alsof je een jetlag hebt. Dan heeft het dutje juist een averechts effect.

Resultaten onderzoek
In Nederland komt het bijna nog niet voor: een powernap op het werk. Toch kampen veel Nederlanders met een slaapprobleem en een powernap zou hier de oplossing voor zijn. Waarom doen we dit dan nog niet massaal? Wij vroegen via een stelling van Opiniemeters of de Nederlandse bevolking een powernap zou doen op het werk als dit tot de mogelijkheden behoort, 34% zou dit doen, 37% heeft hier geen behoefte aan en 29% weet dit niet of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 19817 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.