'Kunt u ergens anders roken?' Roker en niet-roker moeten in gesprek


Stop de roker niet in het verdomhoekje, zo luidt de boodschap van een nieuwe anti-rookcampagne in Groningen. De initiatiefnemers willen rokers en niet-rokers met elkaar in gesprek brengen om meer onderling begrip te creëren. Gaat dit helpen om een rookvrije toekomst te verwezenlijken?
Aarzel niet, is de naam van de anti-rookcampagne die vrijdag werd gelanceerd. Door het gesprek aan te gaan moeten we toewerken naar een rookvrije generatie. In 2014 rookte 25,7 procent van de  bevolking van 18 jaar en ouder. In 2018 is dat afgenomen tot 22,4 procent, aldus het RTL Nieuws.

Niet de les lezen
"We willen niet met het vingertje wijzen", vertelt projectleider Samira Schipper van de nieuwe campagne aan EditieNL. "Het heeft geen zin om te roepen dat iemand niet moet roken. Dat is misschien hoe je ernaar kijkt als niet-roker, maar rokers willen graag op een andere manier geholpen worden."
Ze hoopt dat het dankzij de campagne makkelijker wordt om op straat naar iemand toe te stappen. "We hopen dat mensen de ander aan kunnen spreken als zij last hebben van rook, en niet alleen boos kijken. Je kunt best naar iemand toelopen en vragen: 'Zou je misschien ergens anders willen roken?'"
Volgens Schipper is het ook belangrijk om te luisteren naar het verhaal van de roker. "Vaak zijn ze zich er helemaal niet van bewust dat ze de ander tot last zijn."

'Niet effectief'
Tom Voeten van Clean Air Nederland vindt de campagne een goed initiatief, maar hij denkt niet dat het echt zoden aan de dijk zet. "Wij zijn sinds de jaren '70 bezig met het creëren van een rookvrije samenleving, dus we hebben een redelijk goed beeld wat wel en niet effectief is."

Verslaving
Hij legt uit: "De controverse tussen rokers en niet-rokers speelt al vele tientallen jaren. De laatste jaren hebben we geprobeerd de kloof te overbruggen. Onze ervaring is dat je dat met feiten moet doen. Bijvoorbeeld door rokers erop te wijzen wat roken is: voor de meerderheid een verslaving. Het heeft een grote invloed op de volksgezondheid."
Het heeft volgens Voeten geen zin om begrip te kweken voor rokers. "Samen 'het gesprek voeren' doet een beroep op sociaal wenselijk gedrag. Maar een verslaving is sterker dan sociaal wenselijk gedrag. Het is een ziekte. Je ontkomt er niet aan om sancties en gepaste straffen in te zetten. Niet als doel, maar om daarmee de norm te stellen."

Resultaten onderzoek
Volgens ons onderzoek zou lang niet iedereen op iemand afstappen wanneer zij last hebben van een sigarettenlucht. 32% van de mensen zou op iemand afstappen, 52% zou dit niet doen en 15% weet dit niet of heeft hier geen mening over.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 10354 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.