Laat naar bed en vroeg weer wakker


Het is natuurlijk heerlijk, het warme weer. Maar voor de slaap is het funest. Laat naar bed door de hitte en vroeg weer wakker door de felle zonnestralen en het gefluit van vogels, met humeurige mensen tot gevolg, aldus RTL Nieuws.

Routine
Door de warmte wordt je routine verstoord. Normaal doe je 's avonds rustig aan en bereid je je voor op het slapen gaan. Maar als het warm is, ben je 's avonds actiever. Vaak begint het op zomeravonden eindelijk wat af te koelen en kom je dan pas tot leven. Zo'n routineverandering zorgt ervoor dat het lastiger is om slaap te pakken, aldus slaapgeneeskundige Pillen.

Temperatuur
Daarnaast is het zo dat je beter in slaap valt als je huid koeler is dan de kerntemperatuur in je lichaam", zegt Pillen. "Op die manier kan je lichaam beter afkoelen. Hoe koeler de omgeving, hoe beter dus.

Melatonine
Tot slot is het zo dat hoe meer licht je in de avond ziet, hoe later je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt, zegt Pillen. "Dat is een effect dat je niet gelijk merkt, maar gedurende een periode van hitte merkbaar wordt. Je ritme verschuift langzaam maar zeker, doordat je biologische klok denkt: het is nog dag, dus ik begin wat later met de aanmaak van melatonine. Door niet te veel uit te slapen, en 's ochtends direct het daglicht op te zoeken, kun je je ritme in het gareel houden."

Hoe slaapt Nederland met het warme weer?
Veel mensen merken dat hun routine deze dagen wordt verstoord. Zeker 53 procent slaapt met het warme weer slechter dan anders. Maar een kleine groep (4 procent) geeft aan juist beter te slapen. 41 procent slaapt met het warme weer gewoon hetzelfde als altijd en merken geen verschil. De Opiniemeters tip om dit ook te bereiken: ’s ochtends niet te lang uitslapen en meteen het licht zoeken, dan krijg je een beter ritme en kan je ’s avonds beter slapen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.932 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.