Lappendeken aan vuurwerkverboden, maar branche verwacht toch hogere omzet


Hoe zit het met het vuurwerkverbod in de tien grootste steden? Een rondgang van NU.nl leert dat door verschillende gemeentes wordt ingezet op een totaalverbod. De vuurwerkbranche rekent evengoed op een hogere omzet. Aldus Nu.nl. 

De branche ziet een en ander met lede ogen aan, maar vreest geen omzetverlies door de lokale verboden. "Na het coronarampjaar verwacht ik dat we weer terug zullen zijn op het omzetniveau van 2019", zegt Leo Groeneveld van branchevereniging BPN voor consumentenvuurwerk.

Volgens hem wordt in een stad als Amsterdam ook helemaal niet zoveel vuurwerk afgestoken als op andere plekken in het land.

Waar de vuurwerkverkopers eerder nog omzetverlies verwachtten als gevolg van het verbod op knalvuurwerk, denkt de branche nu dat we ondanks die beperking en de lokale verboden, flink de portemonnee zullen trekken voor het siervuurwerk. "Mensen hebben weer zin in een feestje."

In 2019 gaven we 77 miljoen euro uit aan vuurwerk. Voor de afgelopen jaarwisseling was voor de coronacrisis uitbrak al een landelijk verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en single shots ingevoerd. De branche vreesde daardoor een omzetverlies van 15 tot 20 procent.

Dit doen de 10 grote steden met vuurwerk

  • Rotterdam: algeheel afsteekverbod
  • Nijmegen: algeheel afsteekverbod
  • Amsterdam: besluit wordt deze vrijdag bekendgemaakt
  • Eindhoven: besluit wordt eerdaags bekendgemaakt
  • Den Haag: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones
  • Breda: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones
  • Tilburg: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones, wil totaal verbod
  • Almere: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones, wil totaal verbod
  • Utrecht: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones, verbod vanaf volgend jaar
  • Groningen: afsteken mag, met vuurwerkvrije zones

Door de coronacrisis was er even een landelijk totaalverbod

Als gevolg van corona werd het afsteken van al het vuurwerk voor de voorbije jaarwisseling afgekondigd en kreeg de sector 40 miljoen euro compensatie van de overheid.

Wat het beleid in Amsterdam en Eindhoven wordt, zal snel duidelijk worden. Tilburg experimenteert dit jaar met twee vuurwerkshows, één in het centrum en één in een grote wijk daarbuiten. Daar gelden dan ook afsteekverboden voor consumenten. "We dachten dat de discussie weer landelijk gevoerd zou worden, maar dat lijkt niet het geval", zegt een woordvoerder.

Tilburg sorteert dit jaar voor op een algeheel afsteekverbod op termijn. Utrecht wil dat al vanaf de jaarwisseling van 2022 op 2023. Ook Almere wil het afsteken van vuurwerk door consumenten binnen een paar jaar uitbannen. Breda zit meer op de lijn van Den Haag: consumenten mogen vuurwerk blijven afsteken, maar wel komen er meer vuurwerkvrije zones.

De vuurwerkbranche vindt dat met name de steden die het afsteken helemaal verbieden, voorbarig zijn. "Ze weten helemaal nog niet hoe het uitpakt met het afsteken van vuurwerk na het verbod op het knalvuurwerk", zegt Groeneveld. "Geen enkele gemeente heeft al een jaarwisseling meegemaakt waarbij de nieuwe regels gelden."

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat maar 32 procent het eens is met de stelling: “Ik ga dit jaar evenveel vuurwerk kopen als voorgaande jaren”. 55 procent is niet eens met de stelling en 13 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7983 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.