Luxemburg maakt als eerste land ter wereld het openbaar vervoer gratis


In Luxemburg kunnen mensen vanaf aankomende zomer gratis met de tram, de trein en de bus. Onder leiding van minister-president Xavier Bettel is de regering van plan om meer aandacht te besteden aan het milieu, aldus het AD.

Inwoners
Het land heeft 600.000 inwoners, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken.

Luxemburg Stad, de hoofdstad van het land, lijdt al jaren onder files en verkeersopstoppingen. Er wonen 110.000 mensen, maar zeker 400.000 mensen komen dagelijks de stad in om daar naar hun werk te gaan. Automobilisten in de hoofdstad brachten in 2016 gemiddeld 33 uur uur door in de file, aldus een onderzoek dat wordt aangehaald door The Guardian.

Openbaar vervoer
Het OV is in Luxemburg al erg betaalbaar: voor een reis van maximaal twee uur moet twee euro worden neergeteld. Binnen dat tijdsbestek kan men, gezien de beperkte afmetingen van het land, bijna overal komen. Eerder dit jaar werd besloten dat kinderen en jongeren onder de 20 niet meer hoefden te betalen voor het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer in Nederland
Het OV in Luxemburg is in vergelijking met Nederland al erg betaalbaar. De stap voor de regering om het OV gratis te maken is dan minder groot. Als het aan Nederlanders ligt moet het openbaar vervoer in Nederland (net als in Luxemburg) gratis worden, dat blijkt uit onze Opiniemeters poll. Ongeveer 75 procent van de Nederland geeft aan dat zij het liefst gratis reizen met het openbaar vervoer in Nederland. Ongeveer 10 procent vindt dit echter onzin. Zij vinden de huidige prijsafspraken betreft het openbaar vervoer prima.  

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 5.004 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.